-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Belasting

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wij leven in ons land in een welzijnsmaatschappij. De overheid zorgt zo goed mogelijk voor haar burgers. Heb je geen werk en kun je ook niet aan werk komen, dan krijg je van de overheid een uitkering. Kun je op je oude dag niet meer op jezelf wonen, dan zorgt de overheid ervoor dat je opgenomen kunt worden in een verpleeghuis. De overheid vindt het belangrijk dat er een breed aanbod is van kunst en cultuur. Zij kunnen die instellingen steunen door het geven van subsidies. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Al dat geld moet natuurlijk wel ergens vandaan komen. Via de wet is geregeld dat alle burgers, afhankelijk van hun mogelijkheden, verplichte betalingen moeten doen. Dat noemen we belastingen.

Definitie

Door overheid geheven geld.

Voorbeelden

  • Mensen staan een deel van hun verdiende inkomsten af aan de staat. Dat noemen we inkomstenbelasting. Hoe meer je verdient, hoe meer je in verhouding moet afdragen.
  • Wanneer je iets koopt, dan moet je op die koop omzetbelasting betalen. Dat noemen we ook wel de BTW, de belasting op de toegevoegde waarde. Daar merk je overigens niet veel van omdat die belasting in de prijs inbegrepen zit en door de winkelier wordt afgedragen aan de staat. Door die belasting worden goederen wel duurder.

Toelichting

  • De belangrijkste functie van de belastingen is de budgettaire functie. Net zoals mensen een budget hebben (wat verdien ik, wat kan ik uitgeven?), zo heeft ook de overheid een budget. Daarbij praat je over vele tientallen miljarden euro’s. Wat wordt uitgegeven en wat men aan geld binnenkrijgt, moet (als het goed is) met elkaar in evenwicht zijn. Geeft de overheid teveel uit, dan is er dus sprake van een tekort. Worden dingen duurder (overheid moet bijvoorbeeld meer geld uitgeven aan de zorg omdat de bevolking steeds meer vergrijst), dan moeten daar meer inkomsten tegenover staan. De belastingen zullen dan dus stijgen.
  • De belangrijkste inkomsten van de overheid komen van de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. De overheid geeft al dat geld weer uit aan defensie, politie, rechtspraak, de infrastructuur, de bijstand, de zorg, kunst en cultuur etc.
  • Belastingen zorgen ook voor een herverdeling van de welvaart. Simpel gezegd staan de rijken geld af aan de armen/hulpbehoevenden.
  • Belastingen worden geïnd door de belastingdienst. Die valt onder het ministerie van Financiën.