-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Berlijnse muur

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Kun je het je voorstellen: je woont in een stad, die helemaal omringd is door een muur. Direct buiten de stad, ligt een ander land, dat je niet zomaar in mag. De bewoners van dat land komen al helemaal moeilijk je stad binnen. Tussen 1961 en 1989 stond om Berlijn zo'n muur. Berlijn hoorde toen bij West-Duitsland, maar lag midden in Oost-Duitsland, ook wel DDR. In de bijna dertig jaar van zijn bestaan was de Berlijnse Muur een bizarre toeristische attractie. Het was het symbool van de Koude Oorlog. Een bijna onneembare grens tussen twee werelden: die van de kapitalisten in het westen en die van de communisten in het oosten. De muur was meer dan 45 km lang en meer dan 100 meter breed. De muur bestond uit een dubbele betonnen muur met daartussen mijnenvelden, prikkeldraad en wachtposten. In het gedeelte tussen Oost- en West-Berlijn waren zeven grensposten, waar je naar de overkant kon. Grensbewakers hadden de opdracht met scherp te schieten als iemand de muur illegaal probeerde te passeren van Oost naar West. Vanuit speciaal ingerichte uitkijkposten kon je vanuit West-Berlijn de muur bekijken en een blik werpen op Oost-Duitsland. Dat was heel spannend. De muur stond op het grondgebied van de DDR. Dat betekende, dat je dus ook aan de westerse kant al een paar meter op Oost-Duits grondgebied was. Dat weerhield velen er niet van om de hele muur aan die westkant vol te spuiten met graffiti.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Berlijnse Muur - Klik op kaartje voor vergroting

Zwaar bewaakte grensafsluiting tussen West-Berlijn en Oost-Duitsland.

Voorbeeld

Op de kaart hiernaast kunnen jullie zien waar de grens precies liep. Hij liep dus niet alleen op de grens van West-Berlijn en Oost-Berlijn, maar helemaal om West-Berlijn heen. Zo kon je vanuit West-Berlijn nergens Oost-Duitsland in en andersom, behalve bij de paar officiële posten.

Toelichting

  • Al tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de latere winnaars besloten dat Duitsland moest worden opgedeeld in vier bezettingszones: een Engelse zone, een Franse zone, een Amerikaanse zone en een Russische (=Sovjet) zone. Voor de hoofdstad Berlijn gebeurde hetzelfde. Die stad, die helemaal binnen de Sovjetzone viel, werd ook verdeeld onder de vier overwinnaars; allemaal kregen ze een stukje Berlijn.
  • In de jaren na de oorlog verslechterde de relatie tussen het Westen (onder andere Frankrijk, Engeland en Amerika) en het Oosten (onder andere Rusland). In 1949 werd het door de Russen bezette deel van Duitsland veranderd in de Duitse Democratische Republiek (DDR). Het oostelijk deel van Berlijn werd daarbij uitgeroepen tot hoofdstad. De Sovjet-Unie besloot de grenzen tussen Oost- en West-Europa te sluiten. Daar werd in 1952 het IJzeren Gordijn voor gebouwd.
  • Dat gebeurde niet in Berlijn; al mochten de inwoners van het oostelijke stadsdeel officieel niet meer zonder goedkeuring naar het gebied reizen dat door de Amerikanen, Fransen en Engelsen was bezet. Steeds meer inwoners van de DDR deden dat natuurlijk toch, omdat ze zagen dat het leven in het westen beter was.
  • Uiteindelijk besloot men op 13 augustus 1961 om West-Berlijn te isoleren door er een 100 meter brede muur omheen te bouwen, de Berlijnse muur. Op dat moment waren er al meer dan 2.5 miljoen mensen naar West-Berlijn gevlucht.
  • Eind jaren tachtig wankelden de communistische regeringen in Oost-Europa. In 1987 riep de Amerikaanse president Reagan zijn Russische collega op om de muur af te breken. Voor de ogen van de wereld sprak hij in West-Berlijn de woorden: “Mister Gorbatsjov, tear down this wall!” Twee jaar later was het zo ver. Nadat in andere Oostbloklanden als Hongarije en Tsjechië een begin was gemaakt met vrij reizen naar het westen, kon de DDR niet anders doen dan de grensovergangen te openen. Dit gebeurde op 9 november 1989. Direct daarna begonnen de Duitsers, uitzinnig van vreugde, de muur te slopen. De val van de Berlijnse muur luidde het begin in van de hereniging van de twee losse Duitslanden. Nu kennen we weer één Duitsland.