-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Betaalmiddel

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je in musea oude muntstukken tegenkomt, dan zijn die naar alle waarschijnlijkheid gemaakt van edelmetalen zoals goud en zilver. Die muntstukjes hadden een bepaalde waarde, naar gelang de hoeveelheid edelmetaal dat erin verwerkt was. Die munten kon je gebruiken als betaalmiddel. Je kon er andere goederen of diensten mee aanschaffen. Tegenwoordig is het meestal niet meer zo dat een muntje zijn waarde uit kan drukken in de hoeveelheid materiaal dat erin is verwerkt. De productiekosten van een euro muntstuk is echt niet één euro. Het gaat er nu om dat mensen vertrouwen hebben in een betaalmiddel. Je weet dat jouw muntstuk een waarde vertegenwoordigt van één euro. Het is aan De Nederlandse Bank om ervoor te zorgen dat mensen dat vertrouwen houden.

Definitie

Middel om goederen of diensten te kunnen aanschaffen

Voorbeelden

  • Vroeger was er nog geen geld, maar was er sprake van ruilhandel. Daarbij kon bijv. vee, peper en zout als betaalmiddel dienen. Je ruilde bijvoorbeeld een koe voor 200 kilo graan.
  • Muntgeld en papieren geld zijn betaalmiddelen. De bank zorgt ervoor dat er niet teveel van in omloop is en dat mensen het vertrouwen hebben dat het geld echt is. Je moet het dus moeilijk kunnen namaken.
  • Ook een pinpas, chipknip en een creditcard zijn wettige betaalmiddelen.

Toelichting

  • Winkeliers mogen in principe zelf bepalen wat men als wettig betaalmiddel ziet. Zo hoef je muntstukjes van 1 en 2 eurocent niet te accepteren of papiergeld van bijvoorbeeld 200 en 500 euro. Men is bang dat men valse biljetten in handen krijgt of men heeft te weinig wisselgeld om daarop terug te geven. Sommige winkeliers accepteren wel creditcards en andere niet. Winkeliers moeten dat wel duidelijk aangeven.
  • Soms worden er wel eens gelegenheidsmunten geslagen ter herdenking van een bijzondere gebeurtenis. Als dat bijvoorbeeld een muntstuk is van 10 euro, dan kun je daar alleen in het land mee betalen die de munt heeft uitgegeven. Bestaat het muntstuk al wel, bijvoorbeeld een 2 eurostuk met een speciale afbeelding aan één zijde, dan kun je daar in heel de eurozone mee betalen. Vaak komen dat soort munten terecht bij verzamelaars.