-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Betuweroute

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Betuweroute bij Dodewaard. De spoorlijn ligt parallel aan de snelweg A15

De autosnelweg A15 doorkruist ons land van Rotterdam naar Nijmegen. Net ten noorden van die autosnelweg ligt een nieuwe spoorlijn, die voor het grootste deel parallel loopt aan die snelweg. Het is de Betuweroute, een verbinding die speciaal is bedoeld voor goederenvervoer. Er rijden dus geen personentreinen over dit traject. De spoorverbinding ligt zo onopvallend mogelijk in het landschap, gedeeltelijk verdiept en op vijf plaatsen ondertunneld. Natuurgebieden werden, op uitdrukkelijk verzoek en na vele protesten van milieubewegingen, zo veel mogelijk ontzien. Dat leidde er wel toe dat het prijskaartje veel te hoog uitviel. Maar liefst 5 miljard euro kostte dit 160 km lange stuk infrastructuur. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de overheid dit geld ooit terug zal verdienen. De lijn heeft het moeilijk en voorlopig blijft het aantal treinen dat er over rijdt, behoorlijk achter bij de oorspronkelijke verwachtingen.

Definitie

160 km lange goederenspoorlijn van de haven van Rotterdam naar Duitsland.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127

Op bijgaand kaartje kunnen jullie zien waar de Betouweroute precies ligt. Hij start op het meest westelijke deel van de haven van Rotterdam (Maasvlakte) en loopt verder naar het grootste rangeerterrein van ons land, Kijfhoek bij Dordrecht. Vandaar gaat het in oostelijke richting verder dwars door onder andere de Betuwe. Bij Zevenaar gaat de spoorlijn de grens over met Duitsland.

Toelichting

  • De rijksoverheid heeft lang moeten nadenken of men die Betuweroute wel of niet wilde. Op zich is het gunstig dat containers bijvoorbeeld met treinen worden vervoerd en niet met vrachtauto’s. Het is goedkoper en ook beter voor het milieu. Vraag was alleen of er voldoende aanbod zou zijn voor de Betuweroute. Er bestaan namelijk ook alternatieven, met name het vervoer via de binnenvaart. Die is namelijk nog goedkoper. Na veel wikken en wegen heeft met uiteindelijk besloten om de spoorlijn aan te leggen.
  • Eind 2010 reden er per week ongeveer 350 treinen over de route, terwijl het maximum 480 per dag is. De maximale capaciteit wordt dus bij lange na niet gehaald.
  • Om de natuur zo veel mogelijk te ontzien, is de treinverbinding aangelegd in de buurt van bestaande infrastructuur, de A15. Dat zorgt er bovendien voor dat bij mogelijke ongelukken met het spoor hulpdiensten snel beschikbaar kunnen zijn.
  • Langs het hele traject zijn geluidsschermen opgetrokken. Op een paar plaatsen ligt de spoorlijn wat verdiept in het landschap om zo min mogelijk geluidsoverlast te geven voor de omgeving.
  • Waterwegen worden gepasseerd via tunnels in plaats van bruggen. Die tunnels maakten de Betuweroute wel flink duurder.
  • Tot nu toe zijn de Duitsers kun afspraken niet nagekomen om de spoorverbindingen goed aan te sluiten op hun eigen spoorwegnet. Dat, samen met problemen met betrekking tot de veiligheid (eisen die gesteld waren om de veiligheid te bevorderen zijn zeer hoog), maken dat de Betuweroute nog niet heel erg veel wordt gebruikt.
  • De aanleg van de spoorverbinding heeft 10 jaar geduurd. In 2007 werd de lijn officieel geopend door de toenmalige minister van Verkeer, Camiel Eurlings.
  • Officieel heet de lijn de Betuweroute omdat er in het gebied al een klein enkelbaans spoorlijntje lag dat Betuwelijn wordt genoemd. In de praktijk worden de namen Betuweroute en Betuwelijn vaak door elkaar gehaald en bedoelt men met beide namen hetzelfde.