-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bevolkingsdichtheid

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In een gebied, bijvoorbeeld een land, wonen mensen. Zij wonen in de stad en op het platteland. In de stad wonen de mensen dichter bij elkaar dan op het platteland. Om te berekenen hoe dicht mensen bij elkaar wonen, wordt er gekeken naar hoeveel vierkante kilometers het gebied groot is en hoeveel inwoners het gebied heeft. Als je het aantal inwoners van een gebied deelt door het aantal vierkante kilometers van dat gebied, dan krijg je het gemiddeld aantal inwoners per vierkante km. Dit cijfer noemen we de bevolkingsdichtheid.

Definitie

Het gemiddelde aantal inwoners per vierkante kilometer van een gebied.

Voorbeelden

  • Een land heeft een oppervlakte van 40.000 km2. Het aantal inwoners is 16 miljoen. De bevolkingsdichtheid is dan 16.000.000 gedeeld door 40.000 = 400 inwoners per km2.
  • Een moeilijker rekenvoorbeeld: Tilburg, 119.15 km2 groot, telde eind 2008 203.820 inwoners; de bevolkingsdichtheid was dus 1.711 inwoners per km2.

Tekstverband

  • Een stuk land van een vierkante kilometer is een vierkant stuk land dat zowel een kilometer lang als een kilometer breed is.
  • Vaak kijk je naar de bevolkingsdichtheid van een heel land. In dat land zitten echter verschillen! In een dorp wonen bijvoorbeeld veel minder mensen per km2 dan in een stad. In een dorp ligt het cijfer dus lager dan de bevolkingsdichtheid van het land, in de stad ligt het hoger dan het gemiddelde van het land.
  • Voorbeelden van bevolkingsdichtheid per gemeente (=gebied) zijn te vinden via onderstaande link:
  bevolkingsdichtheid per gemeente