-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bevolkingslaag

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

Zet twee mannen naakt op de kale hei en kom een jaar later terug: dan zie je dat de één de rijke eigenaar is van een stuk land, de ander staat zwetend dat stuk land om te spitten. Automatisch lijkt een verschil te zijn ontstaan tussen rijk en arm, omdat de ene mens nou eenmaal slimmer of handiger is dan de andere. Op ongeveer zo'n manier ontstaan er bezitters en bezitlozen.

Definitie

Een bevolkingsgroep van ongeveer dezelfde samenstelling, dezelfde type mensen als je kijkt naar opleidingsniveau, soort baan, gezinssamenstelling.

Voorbeelden

Automatisch lijk je verschillen te krijgen tussen bestuurders en uitvoerders, leiders en volgelingen, ministers en ambtenaren, zakenlui en marktkooplui, professoren en loketbeambten.

Tekstverband

  • In de Middeleeuwen was de samenleving ingedeeld in 3 standen: geestelijkheid, adel en burgers. De onvrije horigen waren aan hun geestelijke of adellijke heren onderworpen en verrichtten vooral veel landarbeid.
  • Volgens de Marxistische leer (1848) is de samenleving opgebouwd uit rijke kapitalisten, eigenaren van fabrieken, en arme proletariërs (proletariër), zij die niks bezitten. De arme stakkerds werden door Marx opgeroepen daartegen in opstand te komen: Proletariërs aller landen verenigt u.
  • In veel samenlevingen bestaat het grootste deel van de bevolking uit de middenlaag ofwel middenklasse. Daarnaast heb je natuurlijk de toplaag en een gedeelte behoort tot de arme onderlaag. In veel ontwikkelingslanden echter is het verschil tussen de rijken en de armen veel groter. De middenklasse is er veel kleiner en de toplaag (de elite) heeft erg veel te zeggen over de grootste groep, de armen. Dat is natuurlijk geen ideale situatie.