-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bevolkingsspreiding

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Bevolkingsdichtheidkaart van de wereld

In een gebied wonen mensen. Om verschillende redenen wonen mensen in dat gebied op de ene plaats liever dan op de andere. Je krijgt zo plekken waar meer en plekken waar minder mensen wonen. Ze zijn verspreid over het gebied. De beschikbare ruimte in een land bepaalt ook de spreiding van de bevolking. Waar is er plaats? Waar kun je heel moeilijk wonen? Bijvoorbeeld in een steil berggebied. Op deze manier ontstaan in landen gebieden met een hoge of een lage bevolkingsdichtheid. Je kunt tenslotte ook voor elk land kijken wat voor mogelijkheden er zijn om te wonen. Landen met veel mogelijkheden kennen een hogere bevolkingsdichtheid dan landen met weinig mogelijkheden. Zo kun je een kaartje maken met bevolkingsspreiding op aarde. De meeste mensen wonen daar waar de bevolkingsdichtheid het grootste is.

Definitie

Verdeling van een bevolking over een gebied.

Voorbeelden

In een gebied, zoals een land, wonen de mensen verspreid. De mensen wonen op een bepaalde plaats om bepaalde redenen. Deze redenen kunnen zijn:

  • Er is meer werk voor handen.
  • Er zijn meer mogelijkheden om naar school te gaan.
  • Familie woont in de buurt.
  • De natuur is er mooi of biedt meer mogelijkheden voor bijvoorbeeld landbouw.
  • De bereikbaarheid is er beter, omdat er meer infrastructuur is.

Tekstverband

  • Met name in landen waar sommige gebieden niet geschikt zijn om te wonen en andere gebieden juist wel, is de bevolkingsspreiding onregelmatig. Een voorbeeld is Algerije in Noord-Afrika. De kuststrook is goed bereikbaar en er valt nog relatief veel regen. Daar zijn de steden te vinden, de industrie en de landbouw. Hier wonen de meeste mensen. Naar het zuiden toe wordt het steeds droger. Daar ligt de Sahara-woestijn. Daar wonen erg weinig mensen.
  • In veel landen wonen de meeste mensen langs de kust of langs grote rivieren. Dat is logisch, want die gebieden zijn goed bereikbaar.