-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bezetting

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Bezet)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wat kan er allemaal bezet zijn? Een toilet natuurlijk, maar ook de beschikbare plaatsen in een voetbalelftal of de aangeboden reis naar Barcelona. Je neemt als bezetter dus eigenlijk iets in bezit. De toiletruimte, de aangeboden spitsplaats in het jeugdteam van Ajax, een plaats op de schoolreis. Ook groeperingen kunnen dingen bezetten. Je kunt een huis bezetten (kraken noem je dat), je kunt gebieden bezetten als opstandeling en wat ook gebeurt, is dat landen andere landen bezetten. Ze nemen het dus gewoon in bezit!

Definitie

Het in bezit nemen van een gebied, een ruimte of een plaats.

Voorbeelden

  • Op het moment dat de kolonie Oost-Timor werd afgestaan door Portugal, was het de bedoeling dat die kolonie onafhankelijk zou worden. Wat gebeurt er? Buurland Indonesië bezet Oost-Timor.
  • In de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland grote delen van Europa bezet. Gelukkig voor ons is Duitsland door de Geallieerden verslagen en hebben we onze vrijheid weer terug.

Tekstverband

  • De Duitse bezetting van grote delen van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft ervoor gezorgd, dat in heel veel landen Joden zijn opgepakt en gedeporteerd.
  • De Franse bezetting van verschillende Afrikaanse landen in de koloniale tijd, heeft ervoor gezorgd dat Frans in veel van deze landen nog steeds een belangrijke taal is.
  • Een duur woord voor een bezetting is annexatie.