-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Biotoop

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Weet je waar het woord bioscoop vandaan komt? Bio heeft met leven te maken en scoop met kijken. Het is dus een plek waar je kunt kijken naar het leven. Weet je waar het woord topografie vandaan komt. Topos is het griekse woord voor plaats. Grafie betekent dat je iets beschijft. Topografie is dus plaatsbeschrijving. Probeer nu zelf eens te bedenken wat het woord biotoop betekent!

Definitie

Gebied met min of meer dezelfde leefomgeving, waar bepaalde planten en dieren kunnen leven.

Voorbeelden

In de gematigde zone heb je onder andere waddengebieden, heidevelden, loofbossen, alpenweiden, duingebieden. Al dat soort gebieden hebben hun eigen plantjes en dieren. Ze vormen biotopen.

Tekstverband

  • Op aarde worden op wereldniveau een aantal natuurlijke zones onderscheiden, die worden gekenmerkt door een bepaalde begroeiing. Zo kennen we bijvoorbeeld in de tropen de tropische regenwouden en de savannen, in de gematigde zone de loofbossen en naaldbossen en in de polaire zone de toendra's.
  • Het is natuurlijk niet zo dat overal binnen zo’n zone de leefomstandigheden hetzelfde zijn. Vlak langs de rivieren zien tropische gebieden er bijvoorbeeld echt wel anders uit, dan wanneer ze hoger liggen. Niet overal in de tropen vind je regenwouden. Onderdelen van die grote gebieden waar de leefomstandigheden min of meer hetzelfde zijn noemen biologen dan biotopen.