-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Blues

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

We gaan terug in de tijd; begin 20e eeuw naar het Amerikaanse platteland. We zitten in een café als we plotseling muziek horen. Het zijn een gitaar en piano met zang. Piano’s stonden daar toen in bijna elk café. Twee donkere mannen zitten in een hoekje bij de piano te spelen en te zingen. Als we goed luisteren, kunnen we horen dat de mannen over van alles zingen, maar vooral over dingen waarvan ze balen. Toch zijn het hele mooie teksten, bijna gedichten…. Ze zingen de blues; iets wat na een lange dag werken voor ontspanning zorgt.

Definitie

Zwarte muziek uit begin 20e eeuw, waarin men vooral over alle ellende zingt. Ontstaan in Amerika.

Voorbeelden

  • William Handy- ‘Memphis blues’
  • BB King
  • Vanuit deze blues van het zuidelijke platteland ontstonden later ook nog vele andere soorten blues; country blues, chicago blues, Rhythm & blues
  • Bluesschema; dit schema is een vast schema met akkoorden die als begeleiding gespeeld worden. Op die manier kan elke muzikant improviseren, dat is ter plekke bedenken wat hij gaat spelen en waardoor het toch goed samen klinkt.

Tekstverband

Tijdens de slavernij ontstonden worksongs; liederen die men tijdens het werk zong. De slaven mochten bijna niks, maar zingen tijdens het werk zorgde ervoor dat ze snel en hard werkten. Het ging vaak in de vorm van vraag- en antwoord. De meeste slaven kwamen uit Afrika, maar enkele ook uit andere gebieden, waardoor de muziek verschillende invloeden krijgt. Uiteindelijk ontstaan hieruit de jazz en als onderdeel hiervan de blues.