-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Bootvluchteling

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Je moet toch echt wel een beetje radeloos zijn om met vrouw en kinderen met meer dan honderd mensen in een veel te klein bootje te stappen om te proberen de zee over te steken van Afrika naar Europa. Om die overtocht mogelijk te maken, hebben ze waarschijnlijk hun weinige spaarcentjes moeten afgeven aan iemand, die de overtocht zou regelen. De kans op slagen is niet groot. De boot kan omslaan, mensen kunnen ernstig ziek worden op de open boten of omkomen van honger of dorst.

Definitie

Mensen die per boot proberen de oversteek te maken van hun moederland naar de rijke landen.

Voorbeeld

Het kleine eilandje Lampedusa is deel van Italië. Het ligt onder het grote eiland Sicilië. Vanuit Afrika proberen elke dag opnieuw bootvluchtelingen dat eilandje te bereiken. Eenmaal op het strand beland, worden de mensen opgevangen en melden ze zich aan als asielzoeker. Het kost de Italiaanse overheid handen vol geld om de mensen een eerste opvang te geven.

Tekstverband

Bootvluchtelingen bestaan, omdat er enorme verschillen tussen arm en rijk bestaan op aarde. Mensen uit arme landen hebben zo weinig toekomstmogelijkheden in hun eigen land, dat ze geen andere keuze hebben dan te vertrekken. Het gaat natuurlijk niet alleen om economische motieven om te vluchten. Mensen kunnen ook vluchten, omdat ze bedreigd worden of omdat ze ze zich niet kunnen vinden in de ideologie/politiek van het land. Denk hierbij aan de vele Cubanen, die naar het vrije Amerika willen.