-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Toendra

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Bostoendra)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Op weg naar de Noordkaap, het meest noordelijke puntje van Europa. In Finland rij je door een heuvelachtig landschap met meren en uitgestrekte bossen. Met name naaldbomen voelen zich in Finland goed thuis. De bomen kunnen goed tegen de winterkou, maar moeten wel redeljke temperaturen in de zomer hebben.

Hoe verder je naar het noorden rijdt, hoe kouder het wordt. In het uiterste noorden van het land is het zo koud, dat de naaldbomen het niet meer redden. Je komt terecht in een boomloos gebied met struiken, grassen en mossen. Je bevindt je in de toendra.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
toendra in het noorden van Siberië

Gebied zonder bomen aan de rand van het poolgebied. De begroeiing bestaat uit grassen, mossen en struikjes.

Voorbeelden

Toelichting

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Toendragebieden op aarde
  • De overgang van de naaldbossen naar de toendra is niet scherp. Op die overgang worden bomen steeds lager, staan verder uit elkaar en hebben het steeds moeilijker te overleven. Die overgangszone noemt men soms de bostoendra. Men spreekt over de boomgrens.
  • Toendra’s zijn erg nat, met name in de zomer. De ondergrond is namelijk permanent bevroren (men spreekt van permafrost) en alleen de bovenste 30 tot 50 cm van de bodem ontdooit in de zomer, maar dat smeltwater kan niet de grond inzakken omdat daar nog steeds ijs zit. Gevolg: er ontstaan moerassen, waarin zich veen kan vormen.
  • Toendra’s zijn het terrein van de rendieren die leven van rendiermos. Kuddes rendieren worden vaak gehouden door volken die in die toendra leven, zoals de Lappen in het noorden van Scandinavië.
  • Toendra’s komen voor in gebieden met een toendraklimaat. In de winter erg koud, in de zomer is de gemiddelde temperatuur wel boven het vriespunt maar niet hoger dan 10 graden Celsius.
  • Toendra-achtige gebieden liggen niet alleen in de buurt van de poolcirkel maar ook hoog in de bergen. Als je vanuit het dal omhoog gaat, wordt het op een gegeven moment te koud om boomgroei mogelijk te maken. Boven de boomgrens komen alpenweiden voor die nog hoger overgaan in het gebied van eeuwige sneeuw.