-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Braindrain

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je voor: je steekt als arm land veel geld in een universiteit. Je neemt studenten aan, die na een goede opleiding het land kunnen verbeteren. Je hoopt op die manier, dat een ontwikkelingsland zich verder kan ontwikkelen en de bevolking het beter krijgt. Na hun dure opleiding gaan de studenten alleen niet werken in hun eigen land. Ze gaan met alle kennis, die ze hebben naar de rijke landen, omdat ze daar een betere baan kunnen krijgen of nog verder kunnen studeren. Zo verliezen de arme landen vaak beter opgeleide mensen: de 'brains' spoelen als het ware weg uit het land.

Definitie

Het wegtrekken van meer dan gemiddeld opgeleide mensen naar gebieden met meer toekomstmogelijkheden.

Voorbeelden

  • Een afgestudeerde arts in Zimbabwe heeft de staat handenvol geld gekost. Eenmaal afgestudeerd, blijkt die arts veel meer toekomstmogelijkheid te zien in de Verenigde Staten en vraagt daar een verblijfsvergunning aan om te werken.
  • Bij gastarbeid zijn het met name de beter opgeleiden met lef, die de stap nemen in het buitenland te gaan werken. De wat zwakkeren in de samenleving blijven achter.

Tekstverband

  • Brains betekent letterlijk hersenen. To drain betekent letterlijk afvoeren. Het gaat dus om het wegvloeien van kennis.
  • Om braindrain tegen te gaan zou een staat bijvoorbeeld van studenten kunnen eisen, dat ze na afloop van hun studie nog een aantal jaar blijven werken in het eigen land.