-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Broeikaseffect

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een broeikas is een glazen huis waarin, vaak zonder extra verwarming, allerlei gewassen kunnen groeien. In die broeikas is het niet alleen erg licht, maar ook warmer dan buiten. Hoe komt dat nu? Onze zon straalt allerlei soorten golven uit, waaronder het kortgolvige ultraviolet (UV), de kleuren van het licht en ook het langgolvige infrarood. De meeste energie die de zon uitstraalt heeft de vorm van licht. Die straling kun je dus zien. De infraroodstraling kun je niet zien, maar wel voelen in de vorm van warmte. Onze atmosfeer is bijna ongevoelig voor die lichtstralen. Ze gaan er voor een groot gedeelte dwars doorheen. Hetzelfde geldt voor glas. Ook daar kan licht doorheen vallen. In de broeikas worden de planten en de bodem verwarmd en die gaan op hun beurt ook straling uitzenden in de vorm van infrarood. Die stralen kunnen minder makkelijk door het glas van de kas heen, ze blijven hangen in de broeikas en dus wordt het daar warmer. In de atmosfeer gebeurt zoiets ook. De kortgolvige lichtstralen van de zon gaan ongestoord door de dampkring en vallen op aarde. De aarde wordt hierdoor verwarmd en gaat zelf langgolvige infraroodstraling uitzenden. In de atmosfeer zitten zogenaamde broeikasgassen die die warmtestralen kunnen opnemen. Eigenlijk dient onze atmosfeer dus als een soort deken, die de door de aarde uitgezonden straling vast kan houden. Er bestaat dus altijd een broeikaseffect. Het probleem is alleen dat er tegenwoordig veel meer warmte blijft hangen dan voorheen. Hierdoor wordt het gemiddeld warmer.

Definitie

Effect dat de dampkring de zonnestralen doorlaat, maar de door de aarde uitgezonden warmtestraling vasthoudt.

Voorbeelden

De belangrijkste twee natuurlijke broeikasgassen zijn kooldioxide (CO2) en waterdamp (H2O). Andere broeikasgassen zijn aardgas (methaan) en lachgas.

Tekstverband

Door toename van de uitstoot van CO2 door auto's, fabrieken enzovoort is de atmosfeer beter in staat warmte vast te houden. Men spreekt dan over het broeikaseffect, maar eigenlijk moet je spreken van het versterkte broeikaseffect. Zonder broeikaseffect zou de aarde onleefbaar zijn met ’s nachts zeer koude en overdag zeer hoge temperaturen. Met het broeikaseffect is dus niets mis. Het versterken van het effect kan wel enorme negatieve gevolgen hebben voor de aarde en dat moeten we dus zien te voorkomen. Gevolgen waar je misschien wel van gehoord hebt, zijn het smelten van het ijs op de Noordpool en het stijgen van de zeespiegel.