-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Broeikasgas

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Broeikasgassen)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Heb je er wel eens op gelet wat er met ijs gebeurt als je daar het zonlicht op laat schijnen? Wellicht denk je dat dat ijs zal smelten. Toch is dat niet altijd het geval. Als de zon erg laag aan de horizon staat en op het ijs schijnt, dan smelt het ijs bijna niet. Wat er wel gebeurt is dat het zonlicht door het ijs wordt weerkaatst als een spiegel. Het ijs neemt met andere woorden de warmte en licht van de zon dan niet in zich op, maar kaatst het weer terug.

Waarom dit verhaaltje over broeikasgassen? Wil de temperatuur van de dampkring stijgen, dan moeten de gassen die in de dampkring zitten in staat zijn, de uitgezonden straling in zich op te nemen in plaats van te weerkaatsen. Dat kan niet elk gas en het lukt ook niet met elke soort straling.

Definitie

Gas dat in staat is straling in zich op te nemen (absorberen), waardoor de temperatuur van de atmosfeer/dampkring stijgt.

Voorbeelden

Tekstverband

De zon zendt vooral lichtstralen uit en een beetje infrarood. Infrarood is een warmtestraal. Die kun je niet zien, maar wel voelen. Houdt maar eens een hand voor je wang. Dan zul je zien dat je zelf ook infrarood uitstraalt. Lichtstralen gaan bijna ongestoord door de dampkring en verwarmen die dampkring dus niet. De aarde is wel in staat de energie van de zon te absorberen. De aarde warmt hierdoor op en zendt vervolgens zelf vooral warmte uit (infrarood). Deze warmte stijgt op en komt in de dampkring. Daar wordt deze straling door de broeikasgassen vastgehouden, waardoor de atmosfeer warmer blijft. Door toename van de broeikasgassen (met name kooldioxide) wordt de temperatuur steeds hoger. Vandaar dat men spreekt van het versterkte broeikaseffect.