-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Brutoloon

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Heb je wel eens het loonstrookje van één van je ouders gezien? Zo’n loonstrookje ziet er behoorlijk ingewikkeld uit. Het begint met het salaris dat door de werkgever wordt uitgekeerd, aangevuld met eventuele onkostenvergoedingen zoals reiskosten. Dat bedrag noemen we het brutoloon. Wat je ouders uiteindelijk op hun rekening bijgeschreven krijgen, is bij lange na niet dat bedrag. Het nettoloon ligt veel lager. Waarin zit ‘m nu dat verschil?

Definitie

Het salaris voor aftrek van loonbelastingen en premies voor volksverzekeringen.

Voorbeelden

  • Van het brutoloon halen ze belasting af. Belasting betaal je om samen kosten te kunnen betalen, die het land heeft. Hieronder vallen de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid, de aanleg van de wegen, het onderhouden van ons cultureel erfgoed, scholingskosten, het lidmaatschap van de Europese Unie en nog veel meer.
  • Tot de verplichte volksverzekeringen behoren bijvoorbeeld de AOW (Algemene OuderdomsWet) en de AKW (Algemene KinderbijslagWet).

Tekstverband

  • Nederland is een welzijnsstaat. De staat dient goed voor al zijn bewoners te zorgen. De staat verwacht van mensen die in staat zijn te werken, om dat inderdaad te doen. De bewoners op hun beurt mogen van de staat verwachten, dat die voor hen zorgt als ze dat zelf niet kunnen zoals ouderen, kinderen die nog niet mogen werken en naar school moeten en de arbeidsongeschikten. Voor al die groeperingen is geld nodig. Dat geld wordt in feite opgehoest door de arbeiders samen. Ze staan een gedeelte van hun inkomen af. De minder draagkrachtigen leveren minder van hun salaris in dan de rijkeren.
  • Iedereen geeft elk jaar aan de belastingdienst door wat hij verdient en welke bijzondere onkosten hij heeft. Op basis daarvan berekent de belastingdienst wat mensen af moeten staan. Dat zou je natuurlijk elk jaar achteraf in één keer kunnen doen, maar dikke kans dat dat geld dan inmiddels is uitgegeven en de werknemer niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Daarom houdt de werkgever elke maand een bepaald bedrag in. Op het einde van het jaar volgt de eindafrekening en krijgt iemand het teveel betaalde terug of moet hij misschien wat bijbetalen.