-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Burgerij

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de Middeleeuwen had je in de standenmaatschappij van toen drie standen. De geestelijkheid, de adel en het volk. Dat volk vormde de zogenaamde derde stand. Binnen dat volk kon je bij de opkomst van de steden onderscheid maken tussen de boeren en de bewoners van de steden. Die stedelingen hielden zich bezig met handel of het ambacht en konden, mits zij goed waren in hun vak, daar letterlijk goud geld mee verdienen. Deze mensen noemde men de burgerij ofwel in het Frans de bourgeoisie. Zij vormden zeg maar de sociale middenklasse en bovenklasse van de samenleving. Met name vanaf de Tijd van Burgers en Stoommachines (dus vanaf het eind van de 18e eeuw) kreeg deze bourgeoisie steeds meer macht ten koste van de geestelijkheid en de adel.

Definitie

De sociale middenklasse en bovenklasse van de samenleving die zijn macht niet ontleent aan familieachtergrond maar aan eigen vermogen.

Voorbeelden

  • Iemand vindt iets uit en weet daar veel geld mee te verdienen. Hij/zij bouwt een eigen imperium op en behoort daarmee tot de bourgeoisie.
  • In de Middeleeuwen was iemand erg goed in het smeden van sierraden en kreeg daardoor een hoge status in de samenleving.

Tekstverband

  • Het woord ‘burg’ is een oud Germaans woord dat versterkte nederzetting betekent. Het verwijst dus naar steden die in het verleden versterkt waren met stadsmuren en/of grachten. Burg werd later burcht.
  • De bourgeoisie kreeg zijn macht door eigen kunnen, eigen geld of creativiteit en niet door het erven van titels door je familieachtergrond. Dat laatste geldt wel voor de aristocraten.
  • In de theorie van Karl Marx was de burgerij verantwoordelijk voor de uitbuiting van de fabrieksarbeiders, het proletariaat. Dat zorgde ervoor dat de naam burgerij een wat negatieve bijklank kreeg. Die negatieve klank is niet helemaal verdwenen. Als je bijvoorbeeld zegt dat iemand niet zo burgerlijk moet doen, dan bedoelen ze dat niet positief. Burgerlijk klinkt dan als gewoon.