-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Oost-Romeinse Rijk

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Byzantijnse Rijk)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Het Romeinse Rijk verdeeld - klik op de kaart voor vergroting

Je bent vast wel eens in Spanje geweest en hebt lekker op het strand gelegen van de Middellandse Zee. Die zee noemden de Romeinen "Onze Zee". Alle gebieden eromheen (dus ook die in Afrika) behoorden namelijk tot het Romeinse Rijk. Vanuit de stad Rome hebben de Romeinen vanaf de 6e eeuw vóór Christus hun rijk uitgebreid rond die Middellandse Zee.

Later is dat rijk in tweeën gedeeld in het West- en Oost-Romeinse Rijk. In 395 na Christus vond de deling plaats, want het rijk was te groot geworden en daardoor praktisch onbestuurbaar. Het Oost-Romeinse Rijk werd bestuurd vanuit de stad Constantinopel, het tegenwoordige Istanbul.

Definitie

Oostelijke gedeelte van het Romeinse Rijk dat ontstond na het uiteenvallen van dat grote rijk in 395 na Christus. Dit Rijk heeft bestaan tot 1453, maar was toen niet groter dan de stad Constantinopel, het tegenwoordige Istanbul, en de directe omgeving.

Voorbeelden

  • Op het eerste kaartje is het Oost-Romeinse Rijk op zijn grootst met onder andere het tegenwoordige Griekenland, Turkije, Italië en delen van Noord-Afrika.
  • Op het tweede kaartje is het Oost-Romeinse Rijk een stuk kleiner geworden, en werd alleen maar kleiner.
Het Oost-Romeinse rijk op ze grootst, rond 565 na Chr.
Het Oost-Romeinse rijk, rond 400 na Chr.

Tekstverband

  • Het Oost-Romeinse rijk wordt ook Byzantium of het Byzantijnse Rijk genoemd. Deze benaming komt van de stad Byzantium, de naam die de stad had tot 330 na Chr., voordat het Constantinopel werd.
  • De Aya Sofia was vroeger de grootste kerk van Constantinopel en is na de verovering van het Oost-Romeinse rijk, een moskee geworden.
  • In deze voormalige kerk zijn nog steeds prachtige mozaïeken uit de Oost-Romeinse tijd terug te vinden.
Agia Sofia
Mozaïek van Maria en Christus in de Aya Sofia