-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

CBS

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

CBS Afkorting van Centraal Bureau voor de Statistiek.

Beschrijving

  • Als je geen overzicht meer hebt van je geld uit je bijbaantjes en zakgeld en wat je uitgeeft, moet je alles eens op een rijtje zetten. Zo zie je hoe je ervoor staat en kun je eventueel iets doen als het misgaat. Zo denkt in Nederland de overheid ook: ze wil graag overzicht houden als het gaat om inkomsten van ons land, maar ook veranderingen in de bevolking enzovoort: getallen, verwachtingen enz.
  • Het CBS zorgt voor de cijfers, die onder andere de overheid gebruikt. Het bureau presenteert haar cijfers en publicaties volgens een thema-indeling bijvoorbeeld gegevens over het thema arbeid, bevolking, bouwen, landbouw, onderwijs, gezondheid....en ga zo maar door. Zie http://www.cbs.nl voor meer informatie.

Definitie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek is een overheidsdienst, die zich vooral bezighoudt met tellingen en statistisch onderzoek.

Voorbeelden

Het CBS geeft vaak vooruitzichten over de economie, de werkgelegenheid, waardevermindering van huizen en dergelijke. Dit alles wordt gebaseerd op uitkomsten uit het verleden en verwachtingen voor de toekomst.

Tekstverband

Vaak lees of hoor je: "Volgens het CBS is de economische groei weinig toegenomen." Men bedoelt dan: er is weinig gekocht en verkocht, er is te weinig handel, te weinig vergroting van de economische activiteit.