-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Canada

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als je een vakantie wilt vieren in Canada, is het erg belangrijk je van te voren goed te informeren over de mogelijkheden. Canada heeft bezoekers veel te bieden, maar de afstanden zijn wel erg groot. Van west naar oost is de afstand meer dan 6500 km! Trekken met een camper is een mooie manier om veel van het land te zien. Met name het westen is landschappelijk mooi met de Rocky Mountains als decor van allerlei nationale parken. Daar ligt ook Vancouver, stad van de Olympische winterspelen 2010. Canada is het op één na grootste land ter wereld, gelegen ten noorden van de Verenigde Staten aan de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Canada ligt ook ten oosten van de Verenigde Staten omdat Alaska deel uitmaakt van de VS. De oppervlakte beslaat zo’n 10 miljoen km2. Het grootste deel van het land is vrij vlak. Alleen in het westen is veel reliëf in de vorm van de Rocky Mountains. Midden in Canada ligt een hele grote binnenzee, de Hudson Baai.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Canada - Klik op kaart voor vergroting

Deel van het continent Noord-Amerika, gelegen ten noorden van de VS. Het is het op één na grootste land ter wereld.

Voorbeeld

Kijk voor de ligging van Canada op de kaart hiernaast.

Tekstverband

  • De oorspronkelijke bewoners van Canada waren Indianen en Eskimo’s. De naam Canada komt van het Indiaanse woord kanata dat nederzetting betekent.
  • Canada is officieel tweetalig, Frans en Engels. In het grootste deel van Canada wordt Engels gesproken. Quebec in het oosten is officieel Franstalig.
  • De bevolkingsdichtheid is heel laag, gemiddeld iets meer dan 3 mensen per km2. (Ter vergelijking in Nederland wonen ongeveer 400 mensen per km2) In Canada leven ongeveer 30 miljoen mensen. Die inwoners zijn heel ongelijk verdeeld over het land. De meerderheid woont in het zuiden in de buurt van de grens met de VS. Daar bevinden zich ook de steden, waarvan Toronto, Montreal en Calgary de grootste zijn. De hoofdstad van Canada is Ottawa.
  • Canada kent bijna overal een typisch landklimaat. De winters zijn er lang en koud. Temperaturen van 30 graden onder nul zijn er heel gewoon. In het zuiden zijn de zomers verrassend warm en prima geschikt voor een mooie vakantie.
  • In het noorden van Canada bevinden zich de Arctische eilanden. Daar wonen alleen Eskimo’s. Het is een onafzienbaar groot gebied met toendra’s en ijsvlakten. In de provincie Nunavut leven zo’n 50.000 Inuït (Eskimo’s).
  • Het land is in de 15e en 16e eeuw gekoloniseerd door de Engelsen en de Fransen. In 1867 stichtten vier Engelse kolonies de Canadese confederatie. Nog steeds is het land een federatie, waarin de deelstaten gedeeltelijk zelfbestuur hebben. Officieel is Koningin Elizabeth van Engeland het staatshoofd, maar sinds 1982 is het land formeel onafhankelijk. Aan het hoofd staat een minister-president.
  • Het symbool van Canada is het rode esdoornblad (maple leaf). Dit zie je ook in de vlag van het land terug.