-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Caribisch gebied

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Caribische Zee)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het Caribisch gebied is een vakantieparadijs, dat zich het beste laat verkennen met een cruise. Een prachtige azuurblauwe zee, prachtige eilanden, in grootte variërend van heel groot tot heel klein. Op de kleinsten staan een paar palmbomen op een prachtig wit strand, waar je alleen kunt komen met je eigen privé-jacht. De landen in het Caribisch gebied zijn meestal niet zo welvarend, maar er op vakantie gaan straalt wel luxe uit. Genieten van de zee, het strand en de zon en dat alles in luxe-oorden waar de verwende toerist zich thuis voelt. De Carribean, zoals het in het Engels wordt genoemd, bestaat uit de Caribische Zee met daarom heen in het westen de kust van Midden-Amerika en in het noorden en oosten de eilanden van de Antillen. Aan de zuidzijde ligt Zuid-Amerika. Ook de ten noorden van Cuba gelegen Bahama-eilanden, waar Columbus in 1492 voet aan wal zette, horen bij het Caribisch gebied.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Caribisch gebied - Klik op kaart voor vergroting

Subtropisch gebied, bestaande uit de Caribische Zee en de omringende landen en eilanden.

Voorbeelden

 • De eilanden van de Nederlandse Antillen - Curaçao, Aruba, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius en Saba.
 • Dominicaanse Republiek en Haïti - twee zeer arme landen, samen gelegen op het eiland Hispaniola.
 • Barbados - Engelstalig vakantieparadijs.
 • Jamaica - het reggae-eiland.
 • Martinique en Guadeloupe - twee Franse departementen.
 • Amerikaanse en Britse Maagdeneilanden (Virgin islands).

Tekstverband

 • Caribisch gebied wordt ook wel geschreven als Caraïbisch gebied. Dat is beide goed. De naam komt van de Indianenstam de Cariben, die de Spanjaarden in dat gebied aantroffen op hun ontdekkingsreizen.
 • Het Caribisch gebied hoort bij het werelddeel Noord-Amerika met uitzondering van een paar eilanden voor de kust van Zuid-Amerika (zoals Aruba, Bonaire en Curaçao).
 • De Spanjaarden hebben het grootste deel van het gebied gekoloniseerd, maar ook de Engelsen, Fransen en Nederlanders hebben er kolonies gesticht. Jullie kennen natuurlijk de Nederlandse Antillen met Curaçao als grootste eiland.
 • De meeste kolonies zijn ondertussen onafhankelijk geworden, maar niet allemaal. Zo heb je bijvoorbeeld nog de Engelse kolonie Montserrat en de Franse eilanden Martinique en Guadeloupe, die allebei een departement van Frankrijk zijn. De Engelse kolonies kun je goed herkennen, want daar rijden ze nog steeds links.
 • Het Caribisch gebied wordt ook wel de West-Indië genoemd. Deze naam verwijst naar de fout, die Columbus in 1492 maakte: hij dacht in India beland te zijn met zijn schip, terwijl hij in Amerika was.