-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Centrum-periferiestructuur

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Kerngebieden hebben de macht in handen, de randgebieden zijn van die kerngebieden afhankelijk. Men spreekt van centrum-periferie structuur. Beiden kunnen niet zonder elkaar, maar de verhoudingen zijn wel scheef. De één profiteert meer van de ander dan omgekeerd. Dat zorgt ook voor stromingen van mensen. Mensen ontwijken de periferie en gaan zich vestigen in de kern. Als dat massaal gebeurt, krijg je weer allerlei nieuwe problemen zoals het ontstaan van grote sloppenwijken.

Definitie

De tegenstelling tussen het kerngebied (centrum) en de daarom heen liggende randgebieden (periferie)

Voorbeeld

In veel ontwikkelingslanden trekken mensen van het platteland naar de hoofdstad. Die hoofdstad is ontstaan in de koloniale periode met heel veel hulp van het buitenland. Eigenlijk is die hoofdstad een beetje het verlengstuk van de koloniale macht. Op wereldschaal heeft die hoofdstad niet veel in te brengen, maar op landelijke schaal wel. Mensen trekken ernaar toe op zoek naar werk.

Tekstverband

De begrippen centrum en periferie en centrum-periferie tegenstelling kun je op verschillende schaalniveaus gebruiken.

  • Op lokale schaal kun je bijvoorbeeld spreken van het centrum van de stad en de buitenwijken. Zulke gebieden zijn afhankelijk van elkaar. Wonen doe je bijvoorbeeld vooral in de buitenwijken, maar werken, winkelen en uitgaan doe je vooral in het centrum. Het centrumgebied heeft meer macht. Dat verschil is vooral in ontwikkelingslanden merkbaar. Het grootste deel van de arme krottenwijken bijvoorbeeld bevinden zich in die periferie.
  • Op landelijke schaal kun je spreken over de grote stedelijke gebieden (in ontwikkelingslanden vaak de hoofdstad) als kern en daarnaast het platteland. Ook hier is de kern machtiger. Grotere kans op werk en toekomst zorgen voor een grote toestroom van mensen naar de kerngebieden. In ontwikkelingslanden is het verschil tussen kern en periferie veel groter dan bij ons. Daarom is de urbanisatie (trek naar de stad) daar ook veel groter dan bij ons.
  • Op wereldschaal (mondiaal niveau) kun je spreken over de rijke landen als Centrumgebied en de ontwikkelingslanden die dan de periferie vormen. Ook op deze schaal is de periferie afhankelijk van de kern. Grote welvaartsverschillen zorgen op wereldschaal voor vluchtelingenstromen en economische migranten. Centrum en periferie zijn ook op deze schaal afhankelijk van elkaar, maar die afhankelijkheidsrelatie is niet gelijkwaardig. Wij profiteren meer van hen dan zij van ons.