-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Centrum periferie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Het centrum van een stad is het oorspronkelijke midden, daar waar de eerste huizen stonden en waar de handel plaatsvond. Tegenwoordig wordt het centrum meestal ingesloten door ringbanen. De wijken eromheen, de buitenwijken, noemt men samen de periferie, die van het centrum afhankelijk zijn. Dit kan ook regionaal of landelijk voorkomen, het afhankelijk zijn van de activiteit van een streek, gebied: het centrum van onze regering is Den Haag.

Definitie

  • Centrum is het midden, het binnenste van een cirkel.
  • Periferie is alles wat buiten de cirkel, er omheen ligt.

Voorbeelden

In arme landen, ontwikkelingslanden, vind je in de periferie sloppenwijken: buitenwijken, waar de armste bewoners uit allerlei afval een soort hutten gebouwd hebben, waar het aan alles ontbreekt zoals schoon water, gas en stroom, verlichting. Hun eten verzamelen de bewoners op vuilnishopen, vuilnisbelten. In die wijken hebben gangs, bendes, het meestal voor het zeggen. De rijkere bewoners, winkels en banken zijn gevestigd in het centrum van de stad, de City.

Tekstverband

  • Centrum kan ook betekenen: instelling of gebouw, waar mensen samenkomen bv. het Jeugdcentrum. Of grote steden zijn vaak centra van beschaving: Je ziet kunstschilders veelal in grote steden bij elkaar kruipen b.v. Parijs. Economische activiteit/rijkdom trekt kunstzinnige activiteit aan zoals in het verleden dikwijls gebleken is: toen had de vorst kunstenaars in dienst, nu betaalt de zakenman voor kunstwerken en dan denken we aan AZ-man Scheringa die ook een museum heeft.
  • Op verschillende schaalniveau's kun je kijken naar de tegenstelling tussen de kern en de periferie. Kijk hiervoor op de wikipagina centrum-periferiestructuur.