-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

China

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In 2010 kregen tien scholen van de staatssecretaris van Onderwijs de bevoegdheid om Chinees als eindexamenvak aan te bieden aan leerlingen van het VWO. Op een flink aantal scholen kun je daarnaast in de bovenbouw cursussen Chinese taal en cultuur volgen. Voor die cursussen is grote belangstelling. China is "in" en veel mensen zien absoluut voordelen om iets van dat land af te weten. Het is een wereldmacht in wording. Als de huidige groei van de economie zich voortzet, zou het in de toekomst misschien wel het machtigste land ter wereld kunnen worden. Met zijn ruim 1.3 miljard inwoners ligt er in ieder geval een geweldige markt open voor allerlei buitenlandse bedrijven. Na vele jaren een streng communistische koers gevaren te hebben, zet het land steeds meer de deur open voor een vrije markt.

Definitie

Op één na grootste land in Azië, bewoond door meer dan 1.3 miljard mensen, met als hoofdstad Beijing (Peking).

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De locatie van China in Azië
  • China is in het oosten begrensd door Rusland en Noord-Korea, in het noorden door Rusland en Mongolië, in het westen door Tadzjikistan, Kirgizië, Kazachstan, Pakistan en Afghanistan, en in het zuiden door India, Nepal, Bhutan, Myanmar, Laos en Vietnam.
  • Op de kaart zie je waar China ligt.

Toelichting

  • China bestaat in het oosten vooral uit relatief vlakke gebieden. Met name aan de kust wonen daar dan ook de meeste mensen. Tegen de grenzen met de buurlanden is China vaak uitgesproken bergachtig. Het hoogste gebergte ter wereld, de Himalaya, ligt voor een groot gedeelte in China.
  • China heeft één van de oudste beschavingen ter wereld. Mensen zijn aanhanger van het Taoïsme, het Confucianisme en niet te vergeten het Boeddhisme. Er worden meerdere talen gesproken (bijvoorbeeld Mandarijn en Kantonees), maar in China zelf spreekt men liever van dialecten. Door middel van het geschreven woord kunnen Chinezen elkaar in ieder geval goed verstaan. De meeste inwoners behoren tot de zogenaamde Han-Chinezen, maar er zijn ook een groot aantal etnische groepen in het land.
  • China wordt in de tweede helft van de vorige eeuw in verband gebracht met een streng communistische maatschappij, die werd geleid door Mao Zedong. Mao was een dictator die met harde hand regeerde. Hoewel hij zeker ook goeds heeft gebracht (vermindering van het analfabetisme, verbetering van de positie van de vrouw, verhoging van de levensverwachting), wordt zijn naam vooral ook in verband gebracht met een hoop ellende. Hij wist van China een communistische staat te maken, die veel waarde hechtte aan gemeenschappelijk bezit. Hij ging uit van de kwaliteit van landarbeiders en wilde graag dat zij gezamenlijk gingen werken op communes. Alle privébezit werd verboden. Oorlogstuig dat hij in het buitenland kocht, betaalde hij met voedsel waardoor er voor de eigen bevolking te weinig overbleef. Honderdduizenden stierven van de honger. Mao was ook de man van de culturele revolutie. Zijn leer stond in het zogenaamde Rode Boekje. Mao hield niet van intellectuelen en trachtte elke vorm van intelligentie uit te bannen.
  • Na de dood van Mao in 1976 kwam het land onder leiding van de veel gematigde Deng Xiaoping. Onder zijn bewind kwam het land steeds meer onder invloed van het kapitalisme. Buitenlandse investeringen werden gestimuleerd door het instellen van zogenaamde vrijhandelszones. De Britse kolonie Hong Kong werd teruggegeven aan China, maar hield wel zijn kapitalistische samenleving.
  • Vanaf 1979 kent China de zogenaamde Eén-kind-politiek om te zorgen dat de groei van de bevolking binnen de perken blijft. Over die politiek kunnen jullie meer informatie vinden op die wiki-pagina.