-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Zeeklimaat

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Chinaklimaat)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Als in de winter bij ons de wind uit het oosten komt is het normaal gesproken koud. Gelukkig is dat meestal niet het geval en komt de wind uit het westen van de kant van de oceaan. Die lucht is een stuk zachter. Tegelijkertijd is de aanvoer van lucht vanaf de oceaan wel oorzaak van het feit dat het vochtiger is. Westenwind geeft regen! In de zomer zou een oostenwind juist warmte brengen. Op het vasteland van Europa is het in de zomer warmer dan op de zee. Westenwind brengt in de zomer dus juist koelere omstandigheden. Het resultaat is dat wij niet zulke warme zomers hebben, maar ook geen ijskoude winters. Een typisch voorbeeld van een zeeklimaat.

Definitie

Klimaat waarbij de temperaturen onder invloed van de zee worden gematigd, niet te koud in de winter, niet te warm in de zomer.

Voorbeelden

Op aarde zijn drie zeeklimaten te onderscheiden:

  • Gewone zeeklimaat zonder droge periode, zoals in Nederland voorkomt.
  • Middellands Zeeklimaat, met een typische droge zomer. Zoals de naam al zegt komt dat voor rondom de Middellandse Zee, maar bijvoorbeeld ook in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Dit noemt men ook wel het Mediterraan klimaat.
  • Chinaklimaat, met een typische droge winter. Dit komt voor in het oosten van China.

Toelichting

  • Water heeft de eigenschap er lang over te doen voor die is opgewarmd. Eénmaal warm blijft die nog lang op temperatuur. Water koelt dus ook maar langzaam af.
  • Omdat de atmosfeer niet zozeer rechtstreeks door de zon wordt verwarmd, maar via de aardoppervlakte (lucht is onderin ook warmer dan bovenin!), zal een warme oppervlakte ook leiden tot warme lucht. Logisch, niet?
  • In de winter koelt het land erg af en dus wordt de lucht er boven ook erg koud. Vlak bij zee heb je dat niet en blijft het dus in de winter warmer.
  • In de klimaatclassificatie van Köppen behoren de zeeklimaten tot de C-klimaten.