-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Cirkeldiagram

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een cirkeldiagram ziet eruit als een cirkel die verdeeld is in een aantal taartpunten. Elk deel van de taart staat voor een bepaald percentage van het totaal. De hele cirkel rond is 360 graden. Samen is dat 100%. Dat betekent dat één procent wordt weergegeven met een hoek van 3.6 graden (=360 gedeeld door 100).

Definitie

Grafische weergave van een verdeling van een totaal van 100% in de vorm van een cirkel die verdeeld is in taartstukken.

Voorbeeld

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
cirkeldiagram van de verdeling van de beroepsbevolking - klik op figuur voor vergroting

Een land heeft een beroepsbevolking waarvan 50% in de landbouw werkt, 30% in de industrie en 20% in de dienstensector. Hiervan kun je een cirkeldiagram maken waarbij landbouw de helft van de cirkel inneemt en de industrie een taartpunt met een hoek van 30x3.6 = 108 graden. De overige 72 graden zijn dan voor de dienstensector. Zie nevenstaand voorbeeld.

Tekstverband

 • Een cirkeldiagram noem je ook wel een cirkelgrafiek.
 • Een cirkeldiagram voldoet altijd aan de volgende voorwaarden:
  • De totale oppervlakte van de cirkel staat voor 100%
  • Trek vanuit het midden van de cirkel eerst een lijn recht omhoog (zeg maar op 12 uur)
  • Begin met de grootste waarde. Zet die als een hoek neer met de klok mee vanaf 12 uur.
  • Zet dan de op één na grootste in de cirkel. Ook deze met de klok mee. Enzovoort.
  • Eindig altijd met de kleinste waarde. Ook wanneer je een categorie overige hebt moet je die als laatste in de cirkel zetten.
  • Zorg voor een duidelijke legenda. Een hoge waarde geef je daarin een donkere kleur, de laagste waarde een lichte kleur.
 • In een cirkeldiagram kun je alleen procentuele verdelingen kwijt. Absolute gegevens zou je kunnen verwerken door een andere grootte van de cirkel te kiezen. Stel bijvoorbeeld dat je van twee landen (A en B) de verdeling over de beroepsbevolking weet en in land A werken twee keer zo veel mensen dan in land B, dan kun je de oppervlakte van de cirkel van land A twee keer zo groot maken.