-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Clan

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een volk is een groep mensen die zich door middel van een eigen taal, geschiedenis en vaderland verbonden voelt met elkaar. Volken kunnen bestaan uit miljoenen mensen. Binnen zo’n volk kunnen mensen met dezelfde stamvader zich nog meer verbonden voelen met elkaar. Je zou kunnen spreken van een grootfamilie. Zo’n groep noem je een clan. Leden van een clan hebben een groot saamhorigheidsgevoel. Men komt voor elkaar op en helpt elkaar.

Definitie

Groep mensen die met elkaar verbonden is door middel van verwantschap en afstamming.

Voorbeeld

Als Schotten elkaar ontmoeten in het buitenland, zullen ze verwantschap voelen met elkaar. Schotten vormen echt een volk met tradities als whisky, doedelzak spelen en kilts dragen. Zeg tegen een Schot nooit dat het een Engelsman is, want dan vraag je om ruzie. De kilts die de Schotten dragen, hebben altijd een ruitpatroon, maar de vorm en de kleur van die ruiten verschilt per clan. Als lid van een clan ben je aan de kilt herkenbaar. Iemand van een andere clan zal het niet wagen zijn kilt te dragen.

Toelichting

  • Clans zijn dus kleiner in aantal dan volken. Bij clans praat je over hooguit enkele duizenden mensen. In een aantal landen leven die clans ook echt in dorpgemeenschappen bij elkaar.
  • Soms worden de termen stam en clan door elkaar gebruikt. Mensen van een bepaalde stam horen dus tot een clan.
  • Het woord clan komt uit een oude taal die in Groot-Brittannië en Ierland wordt gesproken, het gaelic. Het woord betekent familie.