-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Coalitie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Nederland is een voorbeeld van een democratie. Dat betekent dat in principe de inwoners het zelf voor het zeggen hebben in ons land. Dat kan natuurlijk niet door altijd alles aan alle Nederlanders te vragen. We kiezen een volksvertegenwoordiging (het parlement) en die maken voor ons de keuzes. Daarom spreken we van een parlementaire democratie.

Bij de verkiezing van dat parlement kun je kiezen op verschillende politieke partijen met allemaal een eigen verkiezingsprogramma. Zo kun je als kiezer weten waar een partij voor staat. De partij met de meeste stemmers gaat de regering samenstellen.

Om goed te kunnen regeren moet die regering wel minstens de helft van alle stemmen in het parlement vertegenwoordigen, want alleen dan heeft de regering normaal gesproken de steun van het parlement als ze iets wil doorvoeren.

In ons land is het nog nooit gebeurd dat één politieke partij de absolute meerderheid haalde. Om dus te kunnen regeren zal de grootste partij moeten gaan samenwerken met op zijn minst één andere partij. Men spreekt dan van een coalitie.

Definitie

Verbond of samenwerkingsverband tussen partijen.

Voorbeelden

  • In het kabinet Balkenende IV werkten het CDA (grootste partij) samen met de PvdA en de ChristenUnie. Jan-Peter Balkenende was de premier en had Wouter Bos (PvdA) en Andre Rouvoet (CU) naast zich als vice-premiers.
  • Tussen 1994 en 2002 heeft ons land twee paarse kabinetten gehad onder leiding van Wim Kok. Een opvallende coalitie omdat hier linkse en rechtse partijen samen werkten en het CDA (staat politiek tussen links en rechts in) niet in de regering zat. De linkse partijen (PvdA en D’66) hebben een rode kleur, de VVD als rechtse partij een blauwe kleur. Rood en blauw samen vormt paars.

Tekstverband

  • Om een coalitie te vormen moeten de regeringspartijen elkaar zien te vinden en dat betekent veel praten en water bij de wijn doen. Dat kost veel tijd, maar alleen met een goed regeerakkoord waarin alle partijen uit de voeten kunnen, is regeren mogelijk.
  • Soms worden er uit nood omdat het niet anders kan, zogenaamde minderheidscoalities gevormd, die niet de steun hebben van de meerderheid van het parlement. Zo’n coalitie heeft het heel moeilijk en kan waarschijnlijk geen grote beslissingen nemen. Beter is een meerderheidscoalitie.
  • Het woord coalitie wordt vaak in de politiek gebruikt, maar heeft een bredere betekenis. Ook in spelletjes en in sport sluiten mensen vaak coalities. Eerst bijvoorbeeld proberen een gezamenlijke tegenstander te verslaan en pas op het laatst proberen voor de eigen overwinning te gaan.
  • Andere woorden die met het begrip coalitie te maken hebben en dezelfde betekenis hebben: alliantie – blok – unie – verbond.