-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Cokes

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Zo’n 50 jaar geleden bevond zich in Tilburg een zogenaamde gasfabriek. Er was nog geen aardgas ontdekt in het noorden van ons land. Huishoudens werden in die tijd gestookt op door de mens gemaakt gas. Bij dat maken van gas ontstond ook cokes wat erg geschikt was voor de hoogovens. Daarom werd die cokes naar IJmuiden vervoerd waar zich de hoogovens bevinden. In die hoogovens wordt ijzererts en cokes gedaan en flink wat zuurstof. De cokes zorgen dan voor een hoge temperatuur en voor een scheikundige reactie die ijzer oplevert.

Definitie

Steenkool dat kunstmatig is verarmd met gassen, waardoor het poreus is geworden.

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
cokes

Voorbeeld

Zie nevenstaande afbeelding. Klik op foto voor vergroting

Toelichting

  • IJzer is voor de mens een heel belangrijke grondstof. Wanneer je kijkt naar zogenaamd ijzererts, dan vormen de ijzerverbindingen die daarin zitten nog geen goed ijzer. Hoe dan ijzer te maken? Je moet het met cokes sterk verhitten.
  • Probleem van normale steenkool is nu dat die eigenlijk veel te compact is om makkelijk te branden. Als je wel eens een barbecue hebt proberen aan te steken, weet je hoe moeilijk dat is. De steenkool krijg je maar moeilijk aan de praat. Als het eenmaal brandt is het goed, maar voor het zover is….. Je krijgt de zuurstof gewoon niet snel genoeg bij de koolstof.
  • Hoe dat op te lossen? In de bedoelde gasfabriek wordt de steenkool verwarmd zonder dat daar zuurstof bij kan. Het spul wordt dan bijna vloeibaar en de gassen die in de steenkool zitten, kunnen dan ontsnappen. Laat je daarna de steenkool afkoelen, dan krijg je een steenkool met heel veel gaatjes daarin. Dat noemt men cokes. Het koolstofgehalte van die cokes is veel hoger dan van normale steenkool.
  • Als je die cokes dan in de hoogoven doet, samen met het ijzererts, dan kun je daar heel hoge temperaturen mee bereiken, noodzakelijk om ijzer te maken.