-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Columbus

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Christoffel Columbus
Portret Columbus.
Beroep: Ontdekkingsreiziger
Geboren 1451
Gestorven 1506
Nationaliteit Italiaan


Omschrijving

Bijna iedereen dacht rond 1500 dat de aarde plat was. Als je niet oplette kon je er met je schip zo vanaf vallen. Columbus, een Italiaans koopman en handelsreiziger kreeg toestemming van het Spaanse Hof om een andere, westelijke, weg naar Azië te zoeken. Hij vertrok in 1492 met drie schepen en 90 manschappen uit Palos de la Frontera. Voor straf moesten de bewoners van die plaats op bevel van de koning de reis betalen. Columbus komt op een van de Bahama-eilanden terecht dat hij Salvador noemt en omdat hij denkt in Indië te zijn aangekomen noemt hij de bewoners Indianen.

Definitie

Italiaanse ontdekkingsreiziger (1451 - 1506) die wereldberoemd werd omdat hij (onder Spaanse vlag) in 1492 Amerika ontdekte.

Voorbeelden

  • Eerste reis 1492
  • Tweede reis 1493: ontdekking Jamaica
  • Derde reis 1498: landt op het vaste land van Zuid-Amerika

Tekstverband

  • Het originele logboek van de eerste reis is zoek geraakt. We weten er toch nog een ander van omdat Bartelome de Las Casas die reis later beschreven heeft met behulp met wat teruggevonden dagboekstukken.
  • Als bestuurder was Columbus niet geweldig: hij is veroordeeld wegens machtsmisbruik, stelen van lonen maar vooral omdat hij priesters verbood de oorspronkelijke bewoners, inboorlingen, te dopen.
  • Amerika is genoemd naar Amerigo Vespucci, die in die tijd ook verschillende reizen naar Amerika gemaakt heeft.