-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Commerciële landbouw

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een marktkoopman probeert zijn overheerlijke tomaten, komkommers en perziken te verkopen. Een schoenenwinkel richt de zaak zo in dat er zoveel mogelijk klanten naar binnen gaan. Een fabrikant van tandpasta maakt reclame op televisie. Allemaal doen ze aan commercie, aan handel. Men probeert geld te verdienen. Ook in de landbouw zijn boeren meestal bezig met de handel. Ze produceren grootschalig en verkopen hun producten op de markt. Dat is de commerciële landbouw.

Definitie

Vorm van landbouw waarbij de boeren produceren voor de markt en men probeert zoveel mogelijk winst te maken.

Voorbeelden

Toelichting

  • Een boer die werkt voor de handel noemt men ook wel een farmer. De tegenhanger daarvan is de zelfvoorzienende boer. Die produceert alleen voor zichzelf en zijn familie.
  • Meestal zijn commerciële bedrijven intensief. Men probeert een zo hoog mogelijke opbrengst per ha te krijgen. Toch is dat niet altijd zo. Een voorbeeld vormen de schapenboeren in Australië. Daar gebruik je de grond juist extensief, maar de opbrengst is wel bedoeld voor de markt, voor de commercie dus.
  • Let erop dat landbouw een overkoepelend begrip is. Daaronder vallen akkerbouw, tuinbouw en veeteelt. Commerciële landbouw kan dus gaan over een boer die tarwe verbouwt, maar ook over een boer die koeien houdt voor de zuivel.