-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Commissaris van de Koning

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In Nederland heb je drie bestuursniveaus, het rijk, de provincie en de gemeente. Het landelijk bestuur is heel vaak in het nieuws. De kans dat je daardoor de namen kent van ministers is groot en zeker die van de minister-president. Op het gemeentelijk niveau kennen de meeste mensen ook wel hun burgemeester. Buiten de gemeente meestal niet zo bekend, maar bij de inwoners wel. Maar hoe zit dat nu met het tussenliggende niveau, dat van de provincie. Ook die wordt door iemand geleid, en die persoon heet de Commissaris van de Koning (CvdK). Weten jullie op dit moment wie in Noord-Brabant die functie vervult?

Definitie

Voorzitter van het dagelijks bestuur van de provincie (Gedeputeerde Staten).

Voorbeeld

  • De huidige Commissaris van de Koning van Noord-Brabant is Wim van de Donk.
  • Hij volgde in 2009 Hanja May-Weggen op.

Toelichting

  • Het bestuur van de provincie wordt rechtstreeks gekozen door het volk. Zij kiezen de zogenaamde Provinciale Staten die een controlerende functie heeft. Uit hun midden worden de leden van Gedeputeerde Staten gekozen, het dagelijks bestuur van de provincie.
  • De leiding van GS is de enige die niet is verkozen. Hij wordt door de regering aangesteld en vormt dus eigenlijk een vreemde eend in de bijt. De CvdK moet eigenlijk een soort brug slaan tussen het rijksniveau en het provincieniveau.
  • De CvdK wordt voor zes jaar aangesteld en kan alleen door de regering worden ontslagen, dus niet door de provincie zelf.
  • Tot 1850 werd deze persoon Provinciaal Gouverneur genoemd. Alleen in de provincie Limburg zijn ze die naam blijven houden. Met spreekt er nog steeds van gouverneur en het provinciehuis heet er het gouvernement.