-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Communisme

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Communistische)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Smurfen

Jullie kennen vast wel de Smurfen. De Smurfen zien er allemaal hetzelfde uit. Het zijn kleine wezentjes met een witte broek en slappe witte puntmuts. Ze wonen in een dorp van holle paddenstoelen. Alleen hun leider, de Grote Smurf, is goed herkenbaar omdat hij in het rood gekleed gaat.

Die Smurfen smurfen hun eigen taaltje, waardoor alles nog meer op elkaar smurft. Er zijn hard smurfende Smurfen zoals de Kleermakersmurf, de Doktersmurf en de Molenaarsmurf. De Lolsmurf en de Moppersmurf zijn voorbeelden van Smurfen die de hele dag eigenlijk niets uitsmurfen. Luilaksmurf is daarvan wel het beste voorbeeld! Die nietsnutten worden door de overige Smurfen wel aangesmurft om iets nuttigs te gaan smurfen!

Het is dat Smurfen blauw zijn, anders zou je die Smurfen als het ideale voorbeeld kunnen zien van een communistische samenleving. Bij communisme past de kleur rood namelijk beter. Het Smurfendorp lijkt niet op een samenleving met grote welvaartsverschillen, integendeel. De Doktersmurf die iedereen beter maakt lijkt gelijkwaardig aan de Smulsmurf die de hele dag lekkere taarten maakt. Iedereen doet wat hij kan en leeft op het oog op dezelfde manier in hetzelfde soort huis.

Het ideaalbeeld voor een communist is een staat met gelijkwaardigheid onder alle inwoners. Iedereen verricht in zo’n maatschappij werk naar vermogen en ontvangt naar behoefte.

Definitie

Een ideologie die streeft naar gelijkheid op alle fronten in de samenleving.

Voorbeelden

 • Hier rekende men de Oost-Europese landen toe. Landen als Oost-Duitsland, Polen, Tsjecho-Slowakije, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en gebieden die nog verder naar het oosten liggen in Oost-Azië, hoorden er allemaal bij. Sovjetleider Gorbatsjov begon in 1985 meer geld uit te geven aan de ontwikkeling van de Sovjet-Unie en minder aan bewapening en dat was het begin van het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De meeste Oost-Europese landen hebben nu een meer democratisch bestuur. Bij de val van de Berlijnse Muur in 1989 kwam er een einde aan het communistisch bestuur in Oost-Duitsland en geleidelijk aan steeds meer andere Oost-Europese landen.
 • In 2009 waren de volgende landen nog communistisch:
  • Cuba
  • Volksrepubliek China
  • Laos
  • Noord-Korea
  • Vietnam

Tekstverband

 • Communistische landen rekent men tot de Tweede Wereld.
 • Een `commune` (Latijn voor `gemeenschap(pelijk`) is een leef- en/of woongemeenschap waar alles gezamenlijk wordt gedaan. Alle of bijna alle (materiële) bezittingen zijn van de gehele gemeenschap. Als grondbeginsel geldt gelijkheid van alle deelnemers. De bedoeling is dat door de individuele leden van de gemeenschap alleen gebruikt wordt wat nodig is.
 • In een communistische samenleving regelt de overheid alles. Hoe en waar wordt er gewoond, wat en in welke hoeveelheden wordt er geproduceerd, hoe wordt het vervoer geregeld? De overheid zorgt voor goedkope huisvesting en openbaar vervoer, gratis scholing en gezondheidszorg en voldoende basisbehoeften. Lonen liggen laag, mensen hebben zo ook weinig geld nodig. Iedereen werkt als staatsarbeider voor vaste lonen in fabrieken of op het land. Alle bedrijven zijn eigendom van de staat. Winsten vloeien dus ook af naar de staat. Winst maken is voor de overheid minder belangrijk. Wel ervoor zorgen dat iedereen in het land werk heeft.
 • Klinkt mooi, toch, maar in de praktijk werkt het niet goed. Mensen worden niet gestimuleerd te studeren en hard te werken, bedrijven werken niet efficiënt, de kwaliteit van de geproduceerde goederen is vaak onder de maat. Zo maar wat gevolgen van dat communistische ideaal. Steeds meer communistische landen zijn dan ook overgeschakeld op een samenleving met kapitalistische trekjes, waar de overheid minder regelt en de markt bepaald wordt door vraag en aanbod. Soms ging die overgang erg snel maar soms ook geleidelijk. China is daar op dit moment het grote voorbeeld van.