-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Container

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De container wordt in België wel de beste uitvinding sinds de frietzak genoemd. Deze grote stalen kisten blijken het ideale middel te zijn voor vervoer van goederen over grote afstanden. Je kunt er bijna alles in kwijt. 1400 videorecorders, 320 TV’s, 100.000 CD’tjes, 1500 damesjassen, 27 motorfietsen en wat al niet. De container is het beste voorbeeld van standaardisatie. De kisten hebben altijd dezelfde afmetingen en zijn met kranen gemakkelijk van het ene transportmiddel op het andere te zetten. Op de bovenhoeken zitten vierkante gaten waarmee kranen ze met een speciale haak snel op kunnen pakken. Ze zijn altijd precies 8 voet breed en 20 of 40 voet lang. Sinds het midden van de jaren zestig is de container een niet meer weg te denken manier van vervoeren.

Definitie

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
Containers in haven - Klik op de foto voor vergroting - Zie je het verschil tussen de kleine en de grote containers?

Stalen bak met standaardmaten waarin stukgoederen vervoerd kunnen worden.

Voorbeelden

  • Een kleine container meet 20 voet in de lengte. Hij is dus 2.5 keer zo lang als hij breed is. Er passen ongeveer 3 voeten in een meter. Zo'n container is dus bijna 7 meter lang.
  • Een grote container meet 40 voet in de lengte, ofwel bijna 14 meter. Op de plaats van één grote container kunnen ook twee kleine containers staan.

Toelichting

  • De vaste lengte en breedte maakt het mogelijk de containers op vrachtauto’s, treinen, binnenvaartschepen en zeeschepen te plaatsen. Ze passen altijd.
  • Lengte, breedte en hoogte van containers worden altijd in voeten uitgedrukt. Er gaan ongeveer drie voeten in een meter.
  • De hoogte van de containers is niet altijd hetzelfde. Er zijn er die ongeveer even hoog zijn als breed, maar sommige containers hebben net iets meer hoogte, wat dan natuurlijk meer mogelijkheden biedt om er dingen in op te bergen. Dat verschil in hoogte maakt voor het stapelen van de containers niets uit.
  • Het steeds meer je goederen vervoeren in containers noem je de containerisatie van het vervoer.
  • Op de grootste zeeschepen van dit moment passen zo’n 6000 grote containers, op de grootste binnenvaartschepen zo’n 200. Met één trein kunnen 45 grote containers vervoerd worden.
  • Containers heb je ook als ijskast en sommige containers bestaan uit een stalen raamwerk met daarin een gastank.
  • Je kunt ook spreken van een containerbegrip; een begrip dat een aantal begrippen samen vat of waarvan de betekenis niet helemaal eenduidig is. Van Dale zegt het volgende: begrip zonder scherp afgebakende betekenis, waaraan de taalgebruiker zelf nader invulling kan geven en dat op veel verschillende toestanden, gebeurtenissen of zaken wordt toegepast.