-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Corruptie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Een nietsvermoedende toerist komt bij de grens van een ontwikkelingsland. Hij wordt gecontroleerd door de douane. De beambte vindt iets niet in orde en schrijft een boete van 500 dollar uit. Hij zegt dat hij in plaats van die 500 dollar, bereid is met minder genoegen te nemen op voorwaarde dat mensen gelijk betalen. De toerist gaat akkoord en betaalt aan de douanebeambte 100 dollar. Kun jij raden wat er met dat geld gebeurt? De kans is natuurlijk groot dat het in zijn eigen zak terecht komt.

Definitie

Mensen maken gebruik van gemeenschappelijke gelden voor persoonlijk gewin.

Voorbeelden

  • Ontwikkelingsgelden worden niet besteed aan ontwikkelingshulp, maar komen in de zakken van de leiders die daar zichzelf mee verrijken.
  • Politie-agent die boetes uitschrijft, maar het geld niet afdraagt aan de leiding.

Tekstverband

  • Eigen zakken vullen met andermans geld noemt men corruptie. Dat is een verschijnsel dat jammer genoeg overal en altijd voorkomt, ook in Nederland dus. Over het algemeen is het wel zo dat hoe rijker een land is en hoe beter een land is georganiseerd, er minder corruptie is. Niet alleen omdat mensen minder behoefte hebben om elkaar op te lichten (je kunt makkelijker eerlijk aan geld komen), maar ook omdat er meer controle is door de overheid.
  • In veel ontwikkelingslanden is corruptie een erg groot probleem. Mensen verdienen gewoon veel te weinig en proberen op allerlei manieren aan extra geld te komen. Dat doet men niet altijd op een eerlijke manier. Door corruptie kan het gebeuren dat de ontwikkelingshulp wordt opgezegd.