-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Cultuur

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Sinterklaas, drie zoenen als we elkaar begroeten, rookworst...typisch Nederlands. Drop, rond 18.00 uur aan tafel, op tijd komen voor een afspraak...allemaal onderdelen van onze cultuur. Wat is nu cultuur? De manier waarop mensen uit een bepaald land/volk de dingen doen. Hoe ze eten, zich voortbewegen, muziek maken en luisteren, televisie maken en kijken, kunstwerken maken en bekijken, huizen bouwen, nieuwe dingen uitvinden enzovoort. Bij cultuur hoort zeker ook wat een groep mensen gelooft en hoe ze denken over andere mensen als allochtonen, junkies, homoseksuelen, de burgemeester, maar ook hoe ze denken over god, het hiernamaals, de hemel. Eigenlijk alles wat mensen doen en denken, hoe ze zijn, maar ook hoe ze genieten. Het gaat dus niet alleen over kunst, het gaat om het gedrag van alledag. Dat is de cultuur van een volk of land. Cultuur is dus eigenlijk alles wat je is aangeleerd, thuis, op school, in de straat of via de televisie.

Definitie

Cultuur zijn de taal, godsdienst en gewoonten, die typisch zijn voor een bepaald volk.

Voorbeelden

Hoe je doet en hoe je denkt heb je van je ouders overgenomen en op school geleerd: het verleden speelt dus een grote rol. Maar ieder volk heeft een ander verleden, dus zijn er grote verschillen. Een Afghaan, een Fransman, een Marokkaan, een Zuid-Afrikaan, een Rus, een Chinees, een Noor, ze hebben allemaal een andere van ons afwijkende achtergrond en dus ook een andere cultuur. Ga maar eens bij ze eten of luister naar hun taal.

Tekstverband

  • Nu zoveel inwoners van verschillende landen bij elkaar komen te wonen, moeten we erg aan elkaar wennen. Wat anderen gewoon vinden, vinden wij vreemd en zij vinden sommige van onze gewoonten raar. Op den duur gaan de bewoners zich aan elkaar aanpassen en nemen zij bepaalde gebruiken van elkaar over: integratie. Vooral de taal is vaak belangrijk om te leren wanneer je in een ander land gaat wonen.
  • Het begrip cultuur komt ook in andere betekenissen voor bijv. cultuurgrond, dat is bewerkte grond.
  • Cultuur wordt ook gebruikt als ander woord voor kunst. Het gaat dan om schilderkunst en beeldhouwkunst, maar ook om literatuur en architectuur.
  • Het tegenovergestelde van cultuur noemt men natuur: planten, dieren, water, het weer enz.