-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

De Nederlandse Bank

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De leuze van De Nederlandse Bank NV is: “Vertrouwd met geld”. Onze Centrale Bank zetelt in Amsterdam en is sinds 1814 de enige bank in Nederland die geld mag uitgeven. De staat is de enige aandeelhouder van dit bedrijf en eventuele winsten die de bank maakt komen dan ook ten goede aan de Nederlandse Staat. Sinds 1998 werken alle Europese landen die de euro als munteenheid hebben, samen in de Europese Centrale Bank. De Nederlandse Bank (DNB) is daar een onderdeel van. Wij mogen sedert de invoering van de euro onze bankzaken niet meer geheel zelf regelen, maar maken besluiten op Europees niveau, waarna de Nederlandse Bank die voor ons land uitvoert.

Definitie

Nationale Bank die namens de Europese Centrale Bank verantwoordelijk is voor stabiliteit in de Nederlandse economie. DNB zit in Amsterdam.

Toelichting

  • Bankbiljetten en munten hebben waarde omdat mensen er vertrouwen in hebben. Alles in de economie draait om vertrouwen. De euro moet zijn koopkracht behouden en mag dus bijvoorbeeld niet teveel in waarde dalen. Men probeert die waardedaling onder de 2% te houden.
  • DNB waakt over het prijsniveau van producten. Als de prijzen teveel stijgen, leidt dat tot onzekerheid onder de kopers. Men koopt minder. Bovendien zal men hogere lonen gaan eisen om die hogere prijzen te kunnen betalen. Kun je raden wat bedrijven dan doen? Die gaan die hogere lonen verwerken in de prijs van hun producten waardoor die nog meer stijgen. Zie je dat voor je? Als je niet oppast gaat dat proces ongecontroleerd verder.
  • DNB maakt zich sterk voor een betrouwbaar financieel stelsel waarin banken en andere instellingen hun verplichtingen kunnen nakomen. Zet je bijvoorbeeld geld op een bank, dan is het logisch dat je dat geld weer moet kunnen terugkrijgen! Daarvoor heeft DNB één instrument, namelijk het bepalen van de rente waarvoor particuliere banken geld kunnen lenen van de nationale bank. Die rente werkt als een soort gaspedaal op de economie. Wanneer die stijgt bijvoorbeeld, wordt het duurder om te lenen, waardoor mensen minder te besteden hebben en dus minder wordt verkocht. Daardoor dalen dan weer de prijzen.
  • DNB zorgt ook voor onze bankbiljetten en munten en het goed functioneren van geldautomaten en pinbetalingen. Alles moet goed werken. Biljetten moeten schoon en netjes zijn. Best ingewikkeld om dat te regelen. Oude biljetten worden vernietigd, nieuwe gemaakt. Dat dat met de nodige voorzichtigheid gebeurt, spreekt vanzelf.

Voorbeelden

zie het filmfragment 'Vertrouwd met geld' op de site [1]