-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Dekolonisatie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Vanaf de periode van de ontdekkingsreizen hebben Europese landen gebieden in andere werelddelen ingenomen. Deze koloniën dienden vooral als leverancier van grondstoffen en als extra afzetmarkt voor onze producten. Het waren exploitatiekoloniën. Ondanks het feit dat wij in de koloniale fase best geïnvesteerd hadden in die overzeese gebieden, waren de omstandigheden voor de plaatselijke bewoners natuurlijk verre van rooskleurig. Het is ook niet niks als een vreemde mogendheid de macht in je grondgebied overneemt en je in feite maakt tot vreemdeling in eigen land. Maar wat moest je doen tegen de machtige Europese staten? Een enkel land zoals bijvoorbeeld het huidige Bolivia in Zuid-Amerika vocht al rond 1800 voor zijn onafhankelijkheid. Simon Bolivar was misschien wel de grootste vrijheidsstrijder ter wereld. Naar hem werd het vrije Bolivia dan ook genoemd.

Definitie

De koloniën worden onafhankelijk van het moederland.

Voorbeelden

  • Eén van de eerste voorbeelden van dekolonisatie is de onafhankelijkheidsstrijd van 13 Amerikaanse koloniën tegen moederland Engeland. Na een zeven jaar durende strijd werd de VS in 1783 een feit.
  • Suriname is onafhankelijk geworden van Nederland in 1975.
  • In 1960 werden maar liefst 17 Afrikaanse landen onafhankelijk. Dat jaar staat om die reden bekend als het Jaar van Afrika.

Toelichting

  • De grootste dekolonisatieperiode vond plaats na de Tweede Wereldoorlog. De wereldmachten VS en Sovjet-Unie waren allebei tegen imperialisme (uitbreiden eigen grondgebied in buitenland). Europese landen hadden bovendien in de oorlog zelf meegemaakt hoe het is om bezet te zijn. Dat maakte dat die landen het toestonden aan hun koloniën om voor onafhankelijkheid te gaan.
  • In de jaren zestig van de vorige eeuw werden vooral landen in Afrika en Azië onafhankelijk. Na 1970 waren dat vooral landen in het Caribisch gebied en Oceanië.
  • Na de onafhankelijkheid bleef de band met het moederland vaak behouden. Economisch hadden de koloniën nog niet veel te vertellen. Ze bleven dus in feite afhankelijk van Europa. Vandaar dat men soms spreekt van neokolonialisme.