-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Democratie

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Democratisch)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Jullie willen op school een koffie-automaat. Alle leerlingen mogen meestemmen over de vraag of jullie die zelf wel willen.

  • Probleem: 600 leerlingen verzamelen in de aula lukt niet, want zoveel mensen kunnen er niet in.
  • Oplossing: iedere klas kiest een vertegenwoordiger die namens de klas stemt in een bijeenkomst van klassenvertegenwoordigers.
  • Dan moet je dus beginnen jullie vertegenwoordiger te kiezen in een klasse-bijeenkomst
  • en hem of haar vertellen wat de meerderheid van de klas wil, dus daar moeten jullie ook over stemmen.
  • Bijeenkomst van alle klassenvertegenwoordigers in de aula. Eindstemming: onder leiding van de rector of directeur worden de briefjes met JA en NEE van elkaar gescheiden. 400 VOOR dus de automaat komt er.

Definitie

Bestuursvorm waar de regering door een meerderheid van het volk gekozen wordt en waarbij het volk de leiders op het rechte pad houdt door de mogelijkheid deze regering weg te sturen als een meerderheid van het volk het niet meer eens is met de regering.

Voorbeelden

Op de manier waarop jullie vertegenwoordigers hebben gekozen op school, op soortgelijke wijze worden er vertegenwoordigers voor het bestuur gekozen. Eerst moesten er afspraken gemaakt worden: mensen die ongeveer hetzelfde willen, zitten samen in een politieke partij. Daar worden vertegenwoordigers uit gekozen:

Tekstverband

  • In een echte democratie hebben alle inwoners het voor het zeggen en kunnen dus over dingen meebeslissen. In de politiek is het natuurlijk niet mogelijk om altijd alles aan iedereen te vragen. Daarom kiest de bevolking een zogenaamde volksvertegenwoordiging die voor het volk de beslissingen gaat nemen en de overheid in de gaten houdt. Dat gebeurt zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau.
  • In ontwikkelingslanden heeft ieder volk/stam/groep mensen zijn eigen cultuur, zijn eigen verleden. Besturen doen ze dus op hun eigen wijze en dat is niet altijd volgens de regels van de democratie, maar dat willen ze ook niet altijd: zij willen oude vormen van bestuur, bijvoorbeeld door een stamhoofd, en rechtspraak ook handhaven.