-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Demografische transitie

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Af en toe zie je ze nog wel eens. Een rouwadvertentie van een oudere mevrouw of meneer met daaronder een enorme rij kinderen. Vroeger was het heel gewoon veel kinderen te hebben. Je kunt het je tegenwoordig bijna niet voorstellen om meer dan tien kinderen ter wereld te brengen en op te voeden! Vandaag de dag hebben echtparen gemiddeld tussen de 2 en de 3 kinderen. De overgang tussen die grote kinderschaar vroeger en het lage aantal kinderen nu noemt men de demografische transitie. In die transitie (letterlijk overgang) onderscheidt men vier fasen.

Definitie

Overgang tussen de hoge geboorte- en sterftecijfers vroeger en de lage geboorte- en sterftecijfers nu.

Voorbeelden

  • 1e fase: Zowel het geboortecijfer als het sterftecijfer zijn hoog. Daardoor groeit de bevolking nauwelijks.
  • 2e fase: Het geboortecijfer blijft hoog, terwijl het sterftecijfer gaat dalen. De bevolking begint steeds harder te groeien.
  • 3e fase: Het geboortecijfer neemt af, terwijl het sterftecijfer laag is. De bevolkingsgroei neemt weer af
  • 4e fase: Geboorte- en sterftecijfers zijn allebei laag. In de toekomst zou er een sterfte-overschot kunnen komen.

Toelichting

  • De meeste rijke landen zitten inmiddels in fase vier en is de bevolkingsgroei erg laag. Er zijn al landen waar de bevolking zelfs aan het afnemen is.
  • Heel lang geleden waren de voedselvoorziening, de hygiëne en de gezondheidszorg veel minder dan nu. Logisch dat het sterftecijfer hoog was. Mensen moesten wel veel kinderen krijgen om hun voortbestaan te garanderen.
  • Dankzij de Industriële Revolutie krijgen mensen een beter bestaan en door verbetering van de gezondheidszorg neemt de sterfte af.
  • Gelukkig kregen mensen steeds meer in de gaten dat je ook met minder kinderen heel gelukkig kunt zijn. Verminderde invloed van de kerk en de toepassing van geboortebeperkende middelen zorgden voor een daling van het aantal geboorten.
  • In heel veel ontwikkelingslanden zijn ze nog niet zo ver en zit men in fase 2 of met een beetje geluk in fase 3. Daar is geboortebeperking dringende noodzaak om de snelle bevolkingsgroei te stoppen. Dat is nog niet zo makkelijk. Bijvoorbeeld omdat men kinderen nodig heeft om mee te helpen inkomen te krijgen of voor de oudedagvoorziening.