-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Ontwikkelingsland

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Derdewereldlanden)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Ontwikkelingslanden zijn arme landen of onderontwikkelde landen. Kenmerk van deze landen is, dat de landbouw vaak nog steeds op traditionele wijze plaatsvindt en er geen of weinig industrie is. Dit kan zijn omdat het te heet en te droog is voor landbouw, maar ook omdat ze oorlog voeren met buurlanden. Ook door ruzie tussen gelovigen in een land onderling kan een land onderontwikkeld blijven. Door alle problemen komen ze niet toe aan het opzetten van fabrieken. De armoede is er erg groot en maar weinig mensen kunnen lezen en schrijven. Opvallend is dat de bevolking enorm toeneemt; er worden dus veel kinderen geboren. Deze zijn onder andere nodig om te helpen bij het werk op het land.

Wat is de norm ofwel wanneer noem je een land ontwikkelingsland? Hoe meet je het ontwikkelingspeil? Tegenwoordig gebruikt men in de wereld de Human Development Index, ofwel in het Nederlands de Index van Menselijke Ontwikkeling (IMO). Bij het meten kijk je naar drie waarden, die aangeven hoe ver het land is in zijn ontwikkeling.

  • 1: Wat is de levensverwachting?
  • 2: Wat is de opleiding, hoeveel scholing krijgen de mensen gemiddeld in het land?
  • 3: Is er een fatsoenlijke levensstandaard of inkomen voor de bevolking, het BNP per hoofd van de bevolking?

Zie verder bij de wikipagina HDI. Als je per inwoner van zo’n land minder dan 750 dollar per jaar verdient, dus minder dan 62 dollar per maand, ofwel 15½ dollar per week voor eten, drinken, kleden en wonen bij elkaar, dan ben je echt arm en kun je van een ontwikkelingsland spreken. Vooral als je van dat geld een gezin moet onderhouden. Bij ons is het minimumloon 1356 euro per maand, ofwel 339 euro per week. Vergelijk 15½ dollar per week maar met 339 euro per week.

Definitie

Arme of onderontwikkelde landen, die door rijke westerse landen gesteund worden vanwege hun voedseltekort, laag onderwijspeil en economische achterstand.

Voorbeelden

  • De meeste arme landen liggen in Afrika en Azië, maar ook in Zuid-Amerika tref je arme landen aan.
  • Het armste werelddeel is Afrika.

Tekstverband

  • Landen die vroeger koloniën zijn geweest van rijke West-Europese landen horen dikwijls bij de ontwikkelingslanden. Zij vragen dus veel hulp van die landen, die mede door de koloniën rijk zijn geworden.
  • Men gebruikt ook wel eens de term derdewereldlanden. Als we die vergelijken met de Eerste Wereld of de rijke landen hebben we het vaak over de Noord-Zuid tegenstelling, rijk tegenover arm. Veel arme landen liggen namelijk ten zuiden van de evenaar en ontwikkelde landen juist ten noorden ervan. Let erop dat dat niet helemaal juist is. Landen als Australië en Nieuw-Zeeland liggen bijvoorbeeld op het zuidelijk halfrond, maar horen wel tot de Eerste Wereld.