-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Diepzeetrog

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

De aardkorst (lithosfeer) bestaat uit verschillende schollen ofwel platen die ten opzichte van elkaar bewegen. Deze tektonische bewegingen gebeuren onder invloed van warmtestromen in de daaronder liggende vloeibare gesteenten van de mantel.

Door die convectiestromen gaan op sommige plaatsen de korstdelen uit elkaar en op andere juist naar elkaar toe. Waar ze uit elkaar gaan, wordt de korst opgevuld met vulkanisch materiaal dat uit de mantel komt. Daar ontstaat dus nieuwe korst.

Op plaatsen waar twee platen bij elkaar komen, zal de ene plaat onder de andere duiken. Bij een botsing van een continentale plaat en een oceanische plaat blijft dan het continent altijd boven, omdat het gesteente van het continent een groter drijfvermogen heeft.

De wegduikende schol gaat onder een hoek van ongeveer 45 graden de asthenosfeer in en smelt daar langzaam. Er gaat dus korst verloren. Door dat wegduiken wordt de zeebodem de diepte ingesleurd.

Daardoor krijg je bij die zogenaamde subductie langgerekte, zeer diepe gedeelten van de zeebodem. Dat zijn de zogenaamde diepzeetroggen.

Definitie

Smalle, erg diepe kloof in de zeebodem.

Voorbeelden

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De Marianentrog in het westen van de Grote Oceaan. Het diepste punt ligt op meer dan 11 km onder de zeeoppervlakte
  • De Marianentrog in de Grote Oceaan. Dat is de diepste trog ter wereld. Het diepste punt ligt meer dan 11 km onder de oppervlakte.
  • De Peru-Chili trog voor de kust van Zuid-Amerika. Dit is de langste trog ter wereld. De totale lengte bedraagt ongeveer 5900 km.

Toelichting

  • Op aarde zijn ongeveer 30 van dit soort diepe kloven op de zeebodem te vinden. De meeste daarvan (namelijk 24) bevinden zich aan de rand van de Grote Oceaan.
  • Diepzeetroggen bevinden zich dus altijd aan de rand van aardplaten, waar die platen bij elkaar komen (convergeren).
  • Door de bewegingen van de aardplaten komen bij diepzeetroggen vaak zware aardbevingen voor. Het opgesmolten korstmateriaal geeft magma dat via scheuren in de bovendrijvende schol weer aan de oppervlakte kan komen. In de buurt van de diepzeetroggen komt dus ook veel vulkanisme voor. Het gaat daarbij vooral om explosief vulkanisme.