-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Disco

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

In de jaren '70 werd disco muziek heel populair, bijvoorbeeld van bands als Three Degrees, Abba, Barry White, KC & the Sunshine Band en nog veel meer. De doorbraak kwam door de dansfilm ‘Saturday Night Fever’ (1977) met John Travolta in de hoofdrol. Door de experimenten van deze dansmuziek ontstaat het platenformaat 12’’; hier kon maar liefst 8 minuten muziek achter elkaar op....nog eens wat anders dan al onze muziekspelers met enorme geheugens....

Definitie

Dansmuziek die in de jaren ’70 van de 20e eeuw populair was. De elektronische beats waren een belangrijk kenmerk.

Voorbeelden

Bekende disco artiesten zijn Donna Summer,ook wel ‘Queen of disco’ genoemd, Gloria Gaynor en The BeeGees (van de muziek van Saturday Night Fever).

Tekstverband

  • Disco muziek is muziek gemaakt door producers. Juist niet de zanger stond voorop. Iets wat kon door de technische vooruitgang.
  • Door de snelle ontwikkeling van apparatuur werden optredens flink duur. In discotheken werd daarom iets anders bedacht; Spectaculaire lichtshows, laserstralen, zeepbellen en rookmachines met daarbij nog een flinke discodreun. Het enige dat live was in de disco’s is de discjockey die met zijn vaak (irritant) opzwepende stem de muziek aan elkaar kletst. Tot 1975 werd in de discotheken de commerciële soul en top-40 gedraaid. Geleidelijk aan werd de muziek steeds verder aangepast aan de behoefte van de discotheken. Dat betekende een discobeat, als kant-en-klaar fabrieksproduct, met een eindeloze herhaling van melodietjes. Synthesizers en ritmecomputers bepalen de sound. Doordat de muziek in elkaar zit met eindeloos veel studiotechnieken kan disco nooit live worden uitgevoerd, maar dat is uiteindelijk ook niet de bedoeling.