-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Naamloze Vennootschap

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Dividend)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Eind jaren vijftig was onze nationale luchthaven Schiphol nog in handen van de gemeente Amsterdam. Dat leverde inkomsten op, maar kostte natuurlijk ook veel geld aan onderhoud en uitbreidingen. Er moest toen een geheel nieuw terminalgebouw worden neergezet, compleet met nieuwe start- en landingsbanen. Daar had de gemeente het geld niet voor en wilde dat risico ook niet nemen. Er werd in 1957 afgesproken dat onze luchthaven omgevormd zou worden tot een naamloze vennootschap. Daarin zou het rijk het grootste deel van het benodigde geld stoppen (76%), de gemeente Amsterdam zou 22% leveren en de gemeente Rotterdam 2%. Samen vormden zij de aandeelhouders van de NV Schiphol. Sindsdien delen het rijk, Amsterdam en Rotterdam in de winst die Schiphol maakt.

Definitie

Een organisatie die zijn kapitaal verdeeld heeft in aandelen, die in principe vrij verhandelbaar en overdraagbaar zijn.

Voorbeelden

 • De Nationale luchthaven Schiphol
 • Air-France/KLM
 • Grote bedrijven als Shell, Unilever, Philips, Ahold en Heineken.

Toelichting

 • Degenen die de aandelen van een naamloze vennootschap in handen hebben, zijn samen in principe de eigenaar van dat bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, delen de aandeelhouders in die winst. Dat noemt men dividend.
 • De aandeelhouders zijn soms bekend (zoals in het geval van Schiphol), maar dat hoeft niet. Daarom spreekt men van een naamloze vennootschap.
 • Naamloze Vennootschappen kunnen hun aandelen verhandelen op een zogenaamde effectenbeurs. Ligt een aandeel goed in de markt, dan stijgt die in waarde. Omgekeerd als mensen het vertrouwen in zo'n bedrijf verliezen, dan verkopen ze hun aandelen en gaat de prijs omlaag. Door aandelen te kopen, kun je dus snel veel winst maken, maar ook heel veel geld verliezen.
 • Elke NV heeft een dagelijks bestuur. Die wordt ook wel de directie genoemd. De directieleden zijn in principe niet aansprakelijk als het bedrijf verliezen lijdt, behalve wanneer duidelijk gemaakt kan worden dat er sprake was van erg slecht bestuur.
 • Alle aandeelhouders samen vormen het hoogste orgaan binnen de NV. Op de Algemene ledenvergaderingen bepalen de aandeelhouders samen wat er met het bedrijf gebeurt.
 • Namens de gezamenlijke aandeelhouders controleert bij grote NV's een zogenaamde Raad van Commissarissen of de directie zijn werk goed doet.
 • Niet alle winst wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Een gedeelte wordt gebruikt om bijvoorbeeld het bedrijf te moderniseren.
 • Slechts een zeer klein gedeelte van de Nederlandse bedrijven (zo'n 800.000) kan tot de NV's gerekend worden. Dat zijn er namelijk maar 800.