-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Vulkanisme

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf Dode vulkaan)
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
De laatste dag van Pompeiï - computeranimatie

Vulkanen behoren tot de meest fascinerende natuurverschijnselen. Filmbeelden van een eruptie boeien leerlingen enorm. Hoe explosiever de uitbarsting, hoe spannender de beelden worden gevonden. Vulkanen kunnen uitermate verwoestend zijn en veel dodelijke slachtoffers eisen. Mensen blijven toch vaak in de buurt van vulkanen wonen. De vulkaan heeft vruchtbare grond geleverd en mensen zien het gevaar van vulkanen niet zo. De meeste houden zich al lange tijd behoorlijk stil, afgezien van wat gassen die de lucht in worden geslingerd of wat gerommel in de diepte.

Als een vulkaan al honderden jaren geen activiteit meer heeft getoond, ga je er niet van uit dat dat net nu jij daar woont, wel gaat gebeuren. De inwoners van Napels liggen er echt niet elke nacht wakker van dat hun stad aan de voet van de Vesuvius ligt. Diezelfde vulkaan heeft zo’n 2000 jaar geleden wel het stadje Pompeiï met de grond gelijk gemaakt. Het gevaar loert dus wel degelijk.

Definitie

Verschijnsel dat magma in vloeibare en/of asvorm aan de aardoppervlakte komt.

Voorbeelden

 • Bij vulkanisme wordt onderscheid gemaakt tussen actieve vulkanen, slapende vulkanen en dode vulkanen.
  • Actieve vulkanen zijn vulkanen die met enige regelmaat uitbarsten.
  • Slapende vulkanen zijn vulkanen die zich al geruime tijd (honderden tot duizenden jaren) stil houden, maar nog steeds kunnen uitbarsten.
  • Dode vulkanen zijn al duizenden jaren niet meer actief. Geologen voorspellen dat ze ook nooit meer kunnen uitbarsten.
 • Een ander onderscheid kan gemaakt worden tussen explosief vulkanisme en effusief vulkanisme.
  • Bij explosief vulkanisme gaat de uitbarsting met het nodige geweld en worden vulkanische assen en bommen de lucht in geslingerd. Er ontstaan stratovulkanen.
  • Bij effusief vulkanisme gaat de uitbarsting relatief rustig en stroomt vooral vloeibaar lava uit de krater. Er ontstaan schildvulkanen.

Toelichting