-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Doelgroep

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Deze term wordt vaak gebruikt in de reclamewereld en bij onderzoeken. Een reclame kan voor een bepaalde groep zijn. Zo richt een reclame voor pampers zich op ouders met baby's. In dit geval zijn de ouders met baby's de doelgroep. Oftewel de groep mensen die door de reclame aangesproken worden. Zo geldt dat ook bij onderzoeken. Als een onderzoek zich richt op het gebit: het aantal gaatjes in de tanden onder kinderen van de leeftijd 5 tot 12 jaar, dan is de doelgroep basisschoolleerlingen in de leeftijd van 5 tot 12 jaar.

Definitie

Een groep mensen waar men zich op richt.

Voorbeelden

  • Als je een onderzoek doet onder mensen, dan bepaal je de doelgroep door na te gaan welke mensen je in jouw onderzoek wilt bekijken. Dit kunnen bijvoorbeeld ouders van baby's, schoolkinderen of bejaarden zijn.
  • Als je een onderzoek doet over de Tweede Wereldoorlog en je gaat kijken naar de ervaringen die mensen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog, dan is je doelgroep dus mensen die de oorlog meegemaakt hebben oftewel mensen van 70 jaar en ouder.

Tekstverband

Tijdens het onderzoek van de tandarts bij basisschoolleerlingen is heel sterk opgevallen dat het aantal gaatjes onder achtjarige kinderen het grootst is. In een reclametekst moet die doelgroep heel duidelijk in beeld gebracht worden.