-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Eén-kind-politiek

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Wellicht hebben jullie wel eens gehoord van de uitdrukking: “De kleine keizertjes” in China. Sinds 1979 bestaat in dat land de zogenaamde Eén-kind-politiek. De bevolking van het land groeide veel te snel en daar wilde de overheid iets aan doen. Voor al die mensen is het namelijk moeilijk te zorgen voor onderwijs, voeding en woonruimte enzovoort. Ouders mogen nu maar één kind ter wereld brengen in het belang van de toekomst van het land. Dat ene kind wordt natuurlijk door de ouders en de grootouders overladen met cadeautjes. Ook stellen de ouders vaak hoge eisen aan hun kind. Soms kan zo’n verwend klein keizertje die druk niet aan en gaat het helemaal verkeerd.

De Eén-kind-politiek heeft nog veel meer negatieve gevolgen. Ouders willen heel graag een jongen, omdat die meer voor de familie kan betekenen en ook de familienaam in stand houdt. Als ouders erachter komen dat er een meisje geboren gaat worden, worden vaak abortussen gepleegd of worden de meisjes ter vondeling gelegd. Soms komt het zelfs tot moord. Dat gebeurde het vaakst op het platteland. Gevolg van dat alles is dat er op elke 100 meisjes in China nu zo’n 120 jongens rondlopen. Die kunnen dus niet allemaal een vrouw vinden. Dat wordt een steeds groter probleem!

Definitie

Sinds 1979 officieel regeringsbeleid in China, waarin staat dat ouders maar één kind mogen krijgen.

Voorbeelden

  • Om dat voor elkaar te krijgen worden vrouwen op het werk begeleid. Ze worden gecontroleerd of ze zwanger zijn, krijgen voorlichting over anticonceptie en van de samenleving wordt ook verwacht mee te controleren en ongewenste kinderen te melden bij de leiding.
  • Geplande geboortes moeten worden aangevraagd. Alleen kinderen die geboren mogen worden, krijgen alle medische zorg, onderwijs enzovoort. Krijgen ouders dus te veel kinderen, dan hebben ze geen recht op betalen van onderwijs enzovoort door de overheid.
  • Wanneer ouders zonder toestemming een kind krijgen, kan dat leiden tot zware geldboetes en zelfs gevangenisstraf.

Toelichting

  • Tegenwoordig is de geboortepolitiek van de Chinese overheid wat minder streng. Met name op het platteland mogen ouders een tweede kind krijgen als het eerste kind een meisje is en het kind inmiddels vijf jaar is. In de grote steden is het beleid het strengst.
  • Door de geboortepolitiek vergrijst de bevolking van China steeds meer. Steeds minder jongeren moeten voor steeds meer ouderen zorgen. Dat is vaak erg moeilijk.
  • Door de toegenomen welvaart in China zijn er steeds meer mensen, die het met die één-kind-politiek niet zo nauw nemen. Zij geven de voorkeur aan een tweede kind in de familie en betalen de eventuele boetes van de overheid.