-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Europese Unie

Uit OmoPedia
(Doorverwezen vanaf EU)
Ga naar: navigatie, zoeken

Omschrijving

In de zomervakantie wel eens naar Spanje gereden met de auto? Je reist dan door Belgie en Frankrijk, voordat je de Spaanse grens over gaat. Al die landen kun je in en uit zonder je paspoort of identiteitsbewijs te laten zien. Deze landen en nog 24 andere werken samen en hebben de afspraak, dat de grenzen open zijn voor personen en goederen, zodat je makkelijk kunt reizen binnen de hele EU, de Europese Unie. Zelf kom je trouwens waarschijnlijk elke dag wel even de EU tegen: wat dacht je van ons geld, de Euro. Niet alle lidstaten, landen die lid zijn van de EU, doen mee, maar steeds meer krijgen ze hetzelfde geld. In onder andere Brussel, de hoofdstad van de EU, worden veel plannen besproken en wetten gemaakt. Om tegen te gaan, dat deze steeds voor dezelfde landen heel voordelig zijn en het land dat voorzitter is een te grote mond krijgt, wordt er ieder half jaar een andere voorzitter gekozen.

Definitie

De Europese Unie (EU) is een organisatie van 27 lidstaten, die door samenwerking meer eenheid wil bereiken binnen Europa. Hierdoor moet het beter gaan met de economie en de veiligheid in Europa.

Voorbeelden

De EU is in 1957 ontstaan. Toen heette hij Europese Economische Gemeenschap. De landen, die lid waren, wilden vooral op economisch gebied samenwerken. Toen de landen ook op andere gebieden wilden samenwerken was een andere naam nodig. Ondertussen is niet alleen de naam veranderd. Er zijn ook veel meer landen lid geworden. Hieronder zie je per jaartal welke landen er steeds bij de EU zijn gekomen:

Fout bij het aanmaken van de miniatuurafbeelding: /bin/bash: warning: setlocale: LC_ALL: cannot change locale (C.UTF-8) /bin/bash: /usr/bin/convert: No such file or directory Error code: 127
lidstaten van de EU

1957 België, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland en West-Duitsland (oprichtende lidstaten)

1973 Denemarken, Ierland en Verenigd Koninkrijk

1981 Griekenland

1986 Portugal en Spanje

1990 Oost-Duitsland wordt met West-Duitsland tot Duitsland herenigd en wordt zo lid van de EU

1995 Finland, Oostenrijk en Zweden

2004 Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië

2007 Bulgarije en Roemenië

Tekstverband

In de EU zijn vier steden heel belangrijk.

  • Brussel is de hoofdstad. Hier vergadert de Europese Commissie. Deze bestaat uit 27 leden, uit elk land een persoon. De commissie maakt onder andere wetsvoorstellen en controleert of landen en bedrijven binnen de EU zich aan de wetten houden.
  • In de Franse stad Straatsburg vergadert het Europees Parlement. Dit bestaat uit 785 mensen afkomstig uit de 27 lidstaten, die samen wetten maken. De leden van het parlement worden door de inwoners van de lidstaten gekozen net als bij verkiezingen in het eigen land. Eén keer per vijf jaar vinden de Europese verkiezingen plaats.
  • Het Hof van Justitie zit in de stad Luxemburg. Landen en bedrijven, die zich niet aan de Europese wetten houden kunnen hier voor de rechter komen.
  • Net als De Nederlandse Bank bestaat ook een Europese Centrale Bank. Deze bank staat in Frankfurt am Main (Duitsland).