-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Economische crisis

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Stel je voor. Iemand schrijft in de krant een artikel waarin staat dat het niet zo goed gaat met de economie. Mensen lezen dat en gaan daarin geloven. Ze zien allerlei enge spookverhalen opduiken van bedrijven die het niet meer volhouden omdat ze hun producten niet meer verkopen. Vooral de dure producten moeten het ontgelden. Mensen durven geen auto meer te kopen, bang dat op het moment van levering het autobedrijf failliet gaat. Mensen durven geen huizen meer te kopen, waardoor de verstrekkers van hypotheken het steeds slechter krijgen en makelaars failliet gaan. Geld dat banken in aandelen hebben gestoken, zijn ze kwijt omdat niemand die aandelen nog wil hebben en iedereen ze verkoopt. Mensen halen hun geld van de bank omdat ze bang zijn dat die bank gaat omvallen. Lekker verhaal, niet? Toch komt dit voor. In 2009 was het nog raak en sprak men van de ernstigste economische crisis sinds vele jaren.

Definitie

Situatie waarin het economisch minder goed gaat en mensen het vertrouwen in de economie kwijt zijn.

Voorbeelden

  • De economische crisis in de Verenigde Staten eind jaren twintig met een totale instorting van de beurzen (Beurskrach).
  • De Aziëcrisis van 1997.
  • De kredietcrisis van 2007, ontstaan door een instorting van de huizenmarkt in de Verenigde Staten.

Toelichting

  • De economie draait om vertrouwen. Als mensen dat vertrouwen niet hebben, worden ze argwanend, durven niet meer te kopen en krijgen steeds meer bedrijven het moeilijk.
  • Hoe zo’n situatie op te lossen? In ieder geval zullen de bedrijven hun kosten moeten drukken en wellicht tijdelijk wat minder produceren. Overheden moeten vertrouwen uitstralen en mensen weer in de toekomst laten geloven. Soms moeten ze bedrijven ondersteunen door bijvoorbeeld banken extra krediet te geven. Belangrijk is dat de mensen banken blijven vertrouwen. De overheid hoopt die extra uitgaven die nodig zijn om de economie uit het dal te halen weer terug kunnen worden verdiend als het economisch weer beter gaat.
  • In principe is het normaal dat economische hoogtijdagen worden afgewisseld met wat mindere. Tot nu toe zijn dingen altijd wel hersteld. De ergste dip van 2007-2009 hebben we inmiddels ook achter de rug.