-Wilt u deelnemen aan de gebruikers Enquête? Klik hier: Vragen-

Eeuw

Uit OmoPedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Beschrijving

Decennium, centennium, millennium. Deze eenheden worden gebruikt bij de jaartelling. Een periode van 10 jaar noemt men een decennium, een periode van 100 jaar een centennium, een periode van duizend jaar een millennium. Een centennium noemt men ook wel een eeuw. We hebben het onlangs meegemaakt zowel met een nieuw decennium, centennium en millennium te beginnen. Dat was een heel bijzondere gebeurtenis. Wel kun je je afvragen of we dat op 1 januari 2000 hadden moeten doen. Eigenlijk was op 1 januari 2001 beter, want toen pas waren de nieuwe eeuw en millennium officieel begonnen.

Definitie

Periode van honderd jaar, gerekend vanaf het begin van de Christelijke jaartelling.

Voorbeelden

  • De negentiende eeuw is de negentiende periode van honderd jaar gemeten vanaf de geboorte van Christus. Deze eeuw start in 1801 en eindigt in het jaar 1900.
  • Het jaar 1237 is het 37e jaar van de 13e eeuw.

Toelichting

  • Waarom begon de laatste eeuw in 2001 en niet in 2000? Dat komt omdat het jaar 0 niet bestaat. Je begint je telling wel bij tijdstip 0, maar dan start het 1e jaar van de eeuw. Na één jaar van de 1e eeuw begint het 2e jaar en als je zo doordenkt is het honderdste jaar dus jaar 100. Dus begon na 100 jaar de tweede eeuw in het jaar 101. Als je zo doortelt, begon de huidige eeuw dus ook in het jaar 2001.
  • Eeuwen hebben soms namen gekregen. Zo kennen we de 17e eeuw als de Gouden Eeuw en de periode van 500 tot 1500 de Middeleeuwen.
  • Je kent vast het gezegde: Het duurde een eeuwigheid. Daarmee bedoelt men dat het erg lang duurde.